Prima   -  Presa   -  Noutăți - Reprezentanții Republicii Moldova prezenți la Open Days în Bruxelles

Reprezentanții Republicii Moldova prezenți la Open Days în Bruxelles

   
14.10.2011   1425 Accesări  

O delegație a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor printre care și directorul ADR Sud, Maria Culeșov și a Ministerului Economiei Republicii Moldova, condusă de dl viceministru Veaceslav Guțuțui în perioada 10 - 13 octombrie 2011 participă  la Open Days - Săptămâna europeană a regiunilor la Bruxelles.

Evenimentul este organizat în fiecare an începînd cu anul 2003 de către Comisia Europeană și Comitetul Regiunilor UE, unde participă circa 8 000 de reprezentanți locali și regionali.  OPEN DAYS  reprezintă  un forum pentru schimbul de idei privind rolul regiunilor și orașelor europene în realizarea strategiei Europa 2020 care va întruni circa 100 de sesiuni - workshopuri și dezbateri- expoziții și prezentări. Evenimentul este organizat în parteneriat cu regiunile și orașele din toată Europa, inclusiv cu contribuția companiilor, instituțiilor financiare, asociațiilor internaționale și mediul academic.  Dl Viceministru Veaceslav Guțuțui, a prezentat progresul realizat în dezvoltarea regională în 2009-2011 în Republica Moldova în cadrul seminarului Politica de Coeziune în cadrul Parteneriatului Estic.

 Scopul seminarului a fost de a revizui progresul în cadrul Politicii de coeziune, în special în ceea ce privește inițierea implementării Programelor Pilot de Dezvoltare Regională în baza exemplului Republicii Moldova și Georgiei.  Seminarul a fost moderat de dl Ronald Hall șeful departamentului pentru informare, comunicare și cooperare cu țările terțe din cadrul Directoratului General Dezvoltare Regională. De asemenea, pe agenda evenimentului au fost  incluse dezbaterile cu privire la propunerile legislative ale Comisiei Europene pentru politica de coeziune post-2013 și dezbaterea bugetului în cadrul Consiliului și Parlamentului European cu privire la mărirea, durata și prioritățile anuale, precum și cadrul financiar.  

De asemenea, vă amintim că în cadrul vizitei în capitala Belgiei, grupul de specialiști a avut posibilitatea să cunoască momente importante din experiența de dezvoltare regională din Bruxelles. Cu această ocazie, specialiștilor moldoveni li s-au prezentat informații despre Fondul European de Dezvoltare Regională (fondat în 1975), al cărui buget este de 201 mln. de euro - 500 mln. de euro împreună cu cofinanțările - în perioada 2007-2013. De gestionarea banilor din font este responsabilă Agenția pentru Economie, care are în implementare 450 de proiecte. Principalele priorități ale Fondului, conform Strategiei de Dezvoltare, sînt: 1) inovațiile; 2) anterprenoriatul; 3) mediul economic; 4) dezvoltarea urbană.

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor