Prima   -  Presa   -  Noutăți - Dezbateri publice cu privire la Strategia de gestionare integrată a deșeurilor solide

Dezbateri publice cu privire la Strategia de gestionare integrată a deșeurilor solide

   
21.10.2011   1528 Accesări  

Strategia de gestionare integrată a deșeurilor pentru Regiune   a de Dezvoltare Sud a fost supusă dezbaterilor publice, organizate săptămâna curentă la Căușeni și Cahul. Elaborată în cadrul proiectului ,,Guvernarea deșeurilor - IEVP Est", având ca partener de bază Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud), Strategia vizează Regiunea de Dezvoltare Sud  și este un model unic pentru întreaga țară și pentru țările din spațiul ex-sovietic. Urmărește în principal regionalizarea serviciului de salubrizare prin implicarea tuturor factorilor decizionali din Regiune în acest proces prin asumarea de responsabilități și prin fortificarea colaborărilor interraionale.

            Regiunea de Sud are, aproape, la fel de multe depozite de deșeuri ca localități. Acestea sunt de obicei situate foarte aproape de zonele rezidențiale și autoritățile locale urmăresc lichidarea sau reamplasarea acestora.  Regionalizarea eliminării deșeurilor pare a fi soluția cea mai convenabilă. Astfel, scopul principal, care trebuie să fie realizat la nivel comunitar al Regiunii de Sud este: instituirea unui sistem integrat și sigur pentru mediu economic eficient, pentru gestionarea deșeurilor în regiune. Direcțiile majore de politici în domeniul gestionării deșeurilor pe termen scurt, mediu și lung se referă la:

Colectare primara a deșeurilor municipale:

  • Extinderea serviciilor de colectare urbane în zonele adiacente;
  • Pe termen scurt (2015)- acoperirea ariei de 15 - 20 km în jurul centrelor raionale;
  • Pe termen mediu (2020) - acoperirea cu servicii de colectarea 100% în zonele urbane și 75% în zonele rurale (cu populație peste 500 locuitori)
  • Pe termen lung (2025) - 100% în mediul rural (cu populație peste 500 locuitori) 

Depozitare și transfer:

  • Pe termen scurt, 2015, amenajarea gunoiștilor intercomunale (3-5 per raion)
  • Pe termen mediu, de la aprx. 200 de depozite neconforme la maxim 7 depozite de deșeuri
  • Pe termen lung, depozitare deșeurilor în maxim 3 depozite regionale

Regiunea va fi împărțită în trei subregiuni pentru a facilita crearea unor stații de transfer și depozite interraionale.

 Fiecare sub-regiune include următoarele raioane:
Subregiune 1: Formată din raioanele Leova, Cimișlia, Basarabeasca;
Subregiune 2: Formată din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă;
Subregiune 3: Formată din raioanele Cantemir, Cahul, Taraclia.  

 

În conformitate cu cerințele  de îmbunătățire a standardelor de colectare a deșeurilor în regiunea pilot și pentru a dezvolta facilitățile regionale de eliminare, stațiile de transfer a deșeurilor  vor deveni o parte esențială a dezvoltării infrastructurii din regiune.  Pentru ca aceste stații să funcționeze eficient, vehiculele de compactare vor deveni mult mai potrivite pentru colectarea deșeurilor în mediul urban din Regiunea de Dezvoltare Sud. Agenția  de dezvoltare în regiunea pilot va colabora strîns cu administrațiile municipale unde serviciile de colectare sunt revizuite și vehiculele corespunzătoare sunt folosite pentru a ajuta la dezvoltarea sistemului regional de gestionare a deșeurilor. În timp ce regionalizarea este un obiectiv strategic în RDS, Republica Moldova, preferă o abordare pe etape de regionalizare. În perioada acestei strategii, de până la 2025, se preconizează ca in prima etapa, până în 2015 vor fi dezvoltate depozite intercomuncale prin îmbunătățirea și mărirea capacității unor depozite comunale, urmând ca până în 2020 un număr maxim de 7 depozite regionale să fie funcționale împreună cu un set de stații de transfer medii și locale, ca în cele din urma până în 2025,  3 depozite regionale și un sistem alcătuit din stații de transfer să  înlocuiască mai mult de 200 locuri de depozitare a deșeurilor. Exista 2 tipuri de stații de transfer luate în considerare în opțiunile strategice. Stații de transfer mici cu o capacitate de 10 metri cubi pe container și stații de transfer medii cu capacitatea de 40 metri cubi pe container.

Dezbaterile au întrunit reprezentanți ai Autorităților  Publice Locale de ambele nivele, ONG -uri, societatea civilă,  care au venit cu propuneri spre îmbunătățirea Strategiei și transpunerea acesteia la nivel local. Directorul  Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov a mulțumit celor prezenți pentru implicare și pentru dorința de a schimba viitorul ,,Agenția de Dezvoltare Regională Sud vine ca partener de bază în elaborarea Strategiei de gestionare integrată a deșeurilor solide și urmărește să  înlesnească procesul de creare a unui management de gestionare a deșeurilor. Un prim pas a fost deja făcut și acesta îl constituie proiectul în implementare în întreaga Regiune de Sud ,,Eficientizarea managementului deșeurilor menajere solide în RDS" care sperăm să fie extins și în zonele rurale ale regiunii.  Sunt convinsă că cea mai bună sugestie vine de la dumneavoastră ca reprezentanți ai populației și ca cunoscători ai situației actuale din localitățile republicii."

Propuneri au apărut în legătură cu micșorarea temenului de implementare a strategiei și cu privire la modul de colectare a deșeurilor de la sursa primară. Toate propunerile vor fi analizate pe parcursul următoarelor zile și vor fi incluse în conținutul strategiei. Prezentarea finală va avea loc pe 8 noiembrie 2011 unde vor fi invitați și donatorii străini din Repubica Moldova.