Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ședință de lucru în cadrul ADR Sud cu privire la examinarea proiectelor incluse în DUP și POR

Ședință de lucru în cadrul ADR Sud cu privire la examinarea proiectelor incluse în DUP și POR

   
27.10.2011   1322 Accesări  

Ședința de lucru cu privire la examinarea proiectelor incluse în DUP și POR a întrunit specialiști din cadrul ADR Sud și din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC). Astfel, a fost analizat fiecare proiect din cele 22 puse pe lista de așteptare, fiind propuse acțiuni concrete pentru revizuirea și reclasificarea acestora. Acoperirea financiară, pregătirea documentației tehnice, importanța regională, sunt câteva dintre criteriile pe care trebuie să le întrunească un proiect acceptat spre finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR).

         Directorul Direcției generale Dezvoltare Regională-Valentina Pleșca, șeful adjunct Direcție relații cu instituțiile de Dezvoltare Regională-Victor Căun din cadrul MDRC, Directorul ADR Sud-Maria Culeșov și întreaga Secție Management Proiecte au pornit ședința de lucru cu cercetarea în parte a fiecărui proiect inclus în Documentul Unic de Program sau în Planul Operațional Regional.

         Reanalizarea proiectelor rămase, vine să aprecieze soarta acestora pe viitor. Cele care necesită revizuite vor fi direcționate să ajungă înapoi la aplicanți pentru a fi îmbunătățite. Cele care depășesc capacitatea de finanțare a FNDR, în special cele ce țin de reabilitarea infrastructurii fizice, vor fi retrase sau înaintate la programele cu finanțare europeană.

Proiectele care nu întrunesc o mare parte din criteriile de eligibilitate, nu au un scop clar definit și nici acoperire financiară vor fi propuse spre excludere din cele două documente. Proiectele incluse în POR care au fost îmbunătățite și care corespund cerințelor vor fi înaintate spre finanțare numai după decizia finală a Consiliului Regional de Dezvoltare Sud (CRD Sud).

         Planul Operațional Regional (POR) al Regiunii de Dezvoltare Sud reprezintă o parte componentă a Strategiei de Dezvoltare Regională și formează cadrul de implementare a acesteia. Obiectivul general al POR este de a crea platforma de implementare a Strategiei prin ciclul de programe și activități prioritare pentru anii 2010 - 2012 prin mobilizarea capacităților actorilor regionali și ai grupurilor de interes, încurajând angajamentul lor de a contribui la dezvoltarea regională și locală prin soluționarea problemelor și utilizarea durabilă a resurselor. În urma apelului de propuneri de proiecte, proiectele colectate au fost incluse în POR ca mai apoi, după o analiză a pregătirii tehnice și teoretice, cele mai viabile să completeze DUP - ul.

         Documentul Unic de Program (DUP) este un document de programare pe termen scurt a implementării politicii de dezvoltare regională, elaborat în baza strategiilor de dezvoltare regională și a planurilor operaționale regionale, ce includ programele și proiectele prioritare de dezvoltare regională  care urmează a fi realizate  în perioada 2010-2012. Proiectele incluse în DUP, care nu au fost acceptate spre finanțare în 2011, sunt reanalizate iar cele care înrunesc toate condițiile de eligibiltate și se încadrează în capacitățile financiare ale Fondului Național de Dezvoltare Regională primesc undă verde spre finanțare.

         Restructurarea POR și DUP vine ca o activitate ce urmaează să treacă câteva instanțe pentru a putea fi luată o decizie finală.