Prima   -  Presa   -  Noutăți - Instituții și programe internaționale care contribuie la facilitarea promovarii exportului moldovenesc și atragerii investițiilor în Republica Moldova

Instituții și programe internaționale care contribuie la facilitarea promovarii exportului moldovenesc și atragerii investițiilor în Republica Moldova

   
28.10.2011   1624 Accesări  

În contextul consolidarii eforturilor în vederea atragerii investitiilor în țară și promovării exportului moldovenesc,   Agenția  de Dezvoltare  Regională  Sud vine să vă informeze cu privire la careva institutii/programe internaționale, care contribuie la facilitarea promovarii exportului moldovenesc / atragerii investițiilor în Republica Moldova.

 

OPEN TRADE GATE SWEDEN

Agenția de stat  "Open Trade Gate Sweden" activează sub egida Departamentului Național de Comerț al Suediei, obiectivul căreia îl constituie sporirea accesului pe piața suedeză a produselor și serviciilor din țările în curs de dezvoltare. De menționat,  că,  în ultimul timp, Agenția și-a lărgit considerabil spectrul serviciilor oferite, acordînd suport informativ nu numai în privința unui produs sau a unui sector al pieței de desfacere, dar și răspunzînd la solicitările particulare ale potențialilor exportatori. 

Activând în calitatea unui Centru unic de informații pentru exportatorii din țările în curs de dezvoltare, Agenția oferă informații cu privire la normele și cerințele de acces pe piața Suediei și Uniunii Europene, acoperă domenii cum ar fi procedurile vamale, preferințele, condiții de ambalare etichetare, de sănătate și de cerințele sanitare.

Acesta este un serviciu unic oferit gratuit. Consultanții Agenției răspund la întrebări prin e-mail-uri, în cadrul seminarelor de export, și vizitelor delegațiilor din țările în curs de dezvoltare. Suportul este oferit, de asemenea, exportatorilor, care au întâmpinat dificultăți atunci, când au încercat să exporte în Suedia.

Solicitările pot fi adresate la adresa electronică Info@opentradegate.se

Contacte:

Tel: +46 8 690 49 40

Fax: +46 8 690 49 41

Pagina web: www.opentradegate.se

 

FINNPARTNERSHIP

Programul Finnpartnership este un program lansat de autoritățile din Finlanda, în special, vine ca un suport în dezvoltare companiilor din țările în curs de dezvoltare, acest portal oferă următoarele servicii:

- Servicii de Matchmaking, adică identificarea partenerilor de afaceri, stabilirea contactelor cu companiile din Finlanda;

- Consultanță în afaceri;

- Oferă suport la organizarea unor evenimente comune / activități de promovare comercial - economice.

Programul Finnpartnership este susținut de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Finlanda.

Contacte:

Tel: +358 9 3484 3314

Fax: +358 9 3484 3346

Email: fp@finnpartnership.fi

 

CBI

CBI (Centrul Olandez de Promovare a Importurilor din Țările în Curs de Dezvoltare spre Uniunea Europeană) este o organizație guvernamentală, care colaborează cu clienții ce corespund și fac față acestor cerințe și standarde.

Ce servicii oferă CBI?

  • Informații despre piața UE (portalul conține o bază enormă despre fiecare produs în parte, pentru a beneficia de informații este necesar de a se înregistra: http://www.cbi.eu/?pag=301);
  • Experții internaționali efectuează un șir de cursuri de instruire pentru exportatorii și prestatorii de servicii în business, precum ar fi:

-   managementul și marketingul în domeniul exportului;

-   promovarea comerțului;

-   managementul participării la târgurile internaționale.

Cât despre potențialii beneficiari ai asistenței CBI-ului, aceștia pot fi:

-        Companiile, care doresc să exporte în Europa;

-        Prestatorii de servicii în business din țările în curs de dezvoltare.

Contacte:

Tel.: +31 (0)10 201 3434

Fax: +31 (0)10 411 4081

Email: cbi@cbi.eu

 

PSI - Private Sector Investment (Investiții în Sectorul Privat)

Programul PSI este finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al Olandei și acoperă 49 țări, inclusiv Republica Moldova. Principalul obiectiv al PSI este de a acorda sprijin financiar proiectelor inovatoare care necesită investiții în piețele din țările în curs de dezvoltare.

Un proiect de afaceri ce se califică pentru obținerea asistenței în cadrul PSI, este un proiect de investiții, care este realizat de către o companie olandeză în comun cu o companie locală. În cazul, dacă domeniul în care urmează a fi plasate investiții este unul ce conține elemente inovatoare, atunci un astfel de proiect este eligibil pentru a obține un grant în cadrul programului PSI.

PSI contribuie la proiecte investiționale valoarea totală ale cărora nu depășește 1,5 mil. euro. În cadrul programului PSI grantul oferit reprezintă 50 procente, jumătate, din valoarea investițională pentru realizarea proiectului investițional, cealaltă parte a contribuției financiare fiind suportată de compania olandeză și cea moldovenească, ce formează o întreprindere mixtă. Companiile ce doresc să beneficieze de asistență în cadrul PSI urmează să prezinte proiectele lor investiționale în cadrul a două tendere ce se desfășoară de două ori pe an.

Detalii: http://www.agentschapnl.nl/en/programmas-regelingen/private-sector-investment-programme-psi

Întrebări suplimentare se adresează direct la PSI (în limba engleză), persoana de contact este menționată, accesând linkul: http://www.agentschapnl.nl/en/onderwerp/contact-psi

 

MMF - Matchmaking Facility (Facilitatea Matchmaking-ului)

Obiectivele programului MMF (finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Olandei) constă în identificarea companiilor credibile, care își au sediul în țările în curs de dezvoltare și care sunt în căutarea partenerilor de afaceri de încredere în Olanda. În ceea ce privește Republica Moldova, programul MMF contribuie la stabilirea contactelor între companiile olandeze și cele moldovenești. Scopul principal al acestui program de asistență este de a contribui la dezvoltarea relațiilor de parteneriat și cooperare în domeniul afacerilor, care ar rezulta cu plasarea investițiilor, dezvoltarea comerțului, precum și transferului de cunoștințe și schimb de experiență în anumite domenii.

În cadrul acestui program de asistență, reprezentanții MMF identifică companiile din țările în curs de dezvoltare sau Olanda, care sunt interesate în identificarea eventualilor parteneriate economice, după care experții MMF stabilesc nivelul și perspectiva de dezvoltare a unei afaceri, sau necesitățile companiei date. În cazul, în care compania din țara în curs de dezvoltare se califică pentru asistența în cadrul MMF, este angajat un consultant care studiază fezabilitatea proiectului/afacerii. După aceasta consultantul angajat de MMF selecționează potențiale companii olandeze, care ar putea crea un parteneriat economic cu compania din țara în curs de dezvoltare. În cadrul unui astfel de proiect, antreprenorul local este invitat în Olanda, unde acestuia îi sunt prezentați potențialii parteneri olandezi. Astfel antreprenorul fiind pus în contact direct cu potențialii parteneri de afaceri.    

De notat, că în cazul stabilirii parteneriatului între o întreprindere moldovenească cu cea din Olanda după utilizarea asistenței programului MMF, este posibil de aplicat la programul PSI.   

Detalii despre MMF: http://www.agentschapnl.nl/en/programmas-regelingen/matchmaking-facility-mmf

Întrebări suplimentare se adresează direct la MMF (în limba engleză), datele de contact: http://www.agentschapnl.nl/en/onderwerp/contact-mmf

Informații suplimentare Veți putea afla, adresându-vă la MIEPO:

Direcția Promovarea Exportului, tel. - (022) 24-33-38, victor.vlasiuc@miepo.md;

Direcția Atragerea Investițiilor, tel. - (022) 23-27-03, irina.bezyazychnaya@miepo.md.