Prima   -  Presa   -  Noutăți - Primul proiect de dezvoltare regională din Republica Moldova finisat cu succes

Primul proiect de dezvoltare regională din Republica Moldova finisat cu succes

   
03.11.2011   2382 Accesări  

Proiectul ,, Repararea podului peste râul Cogîlnic de pe str. Matrosov și secțiunea de drum local adiacentă autostrăzii internaționale Chișinău - Tarutino- Odesa, din orașul Basarabeasca" reprezintă un model în implementarea politicilor de dezvoltare regională și poate fi ușor inclus în categoria istorii de succes din Regiune.

 

Proiectul a fost înaintat spre  Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) de către primăria orașului Basarabeasca și aprobat spre finanțare în 2010. Lucrările de construcție au început în luna septembrie a.c.și s-au finisat cu brio în timpul stabilit de 45 de zile. După încheierea lucrărilor de construcție, miercuri, 2 noiembrie a fost întrunită Comisia de recepție la terminarea lucrărilor formată din reprezentanții instituțiilor abilitate, antreprenorul, supraveghetorul tehnic, reprezentanții APL din Basarabeasca, autorii de proiect și reprezentanții ADR Sud, Maria Culeșov - director ADR Sud și secția Management Proiecte, Eugen Lupașcu și Viorica Cuțitaru. Comisia a evaluat calitatea executării lucrărilor și au dat avizul pentru darea în exploatare.

Directorul ADR Sud Maria Culeșov a mulțumit celor prezenți pentru eforturile depuse și deschiderea spre colaborare de care au dat dovadă: ,,Am avut plăcerea să lucrăm cu o asemenea echipă, bine consolidată  cu care, foarte sigur, vom mai colabora. Cu astfel de oameni se pun bazele unei Dezvoltări Regionale durabile"

 

Proiectul implementat de Agenția de Dezvoltare Regionlă Sud prevede crearea condițiilor pentru transportul de tranzit de circa 100 000 de locuitori ai raioanelor Basarabeasca, Cimișlia, Hâncești, din municipiul Chișinău, satul Cioc-Maidan (Găgăuzia), satul Tvardița,  raionul Taraclia care traversează frontiera cu Ucraina prin punctul internațional „Basarabeasca-Serpnevoe", efectuarea reparației drumului local dintre str. Karl Marx și Matrosov și podul peste râul Cogâlnic pe acest sector în orașul Basarabeasca, plantarea de-a lungul drumului reparat (1 km) a 150 de puieți de salcie pentru a reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător. 

 

Agenția de Dezvoltare Regională Sud vă reamintește că acesta este primul proiect de Dezvoltare Regională finisat integral din întreaga Republică, finanțat din FNDR și implementat de ADR Sud. Costutul total al proiectului este de 2 130 335 lei.