Prima   -  Presa   -  Noutăți - Lansarea PROIECTULUI BlasNET din cadrul Programului Operațional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007—2013 al Comisiei Europene

Lansarea PROIECTULUI BlasNET din cadrul Programului Operațional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007—2013 al Comisiei Europene

   
10.01.2012   1177 Accesări  

A fost dat startul proiectului "Rețeaua Mării Negre pentru Dezvoltare Regională" (BlasNET) din cadrul Programului Operațional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013 — un program finanțat prin Instrumentul European de Vecinătate și Parteneriat (ENPI) al Uniunii Europene. Consorțiul Proiectului BlasNET este constituit din 5 parteneri, din cadrul a 5 regiuni a Bulgariei, Greciei, Republicii Moldova, României și Ucrainei.

Beneficiarul proiectului este Agenția Regională pentru Antreprenoriat și Inovații din Varna (RAPIV), din regiunea de nord-est a Bulgariei, iar ceilalți parteneri sunt Organizația pentru Dezvoltare întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Comitetul de Cercetare din cadrul Unității de Cercetare în Inovarea Urbană și Regională (AUTH URENIO) a Universității Aristotel din Salonic, Grecia, Patronatul întreprinderilor Mici și Mijlocii din Constanța (PIMM), România, Agenția de Dezvoltare Economică din Sevastopol (AEDS), Ucraina.

Durata proiectului este de 24 luni, iar bugetul constituie 492.085 de euro.

Proiectul BlasNET este finanțat în cadrul Priorității 1 a Programului: "Sprijinirea parteneriatelor transfrontaliere în vederea dezvoltării economice și sociale bazate pe utilizarea în comun a resurselor".

Obiectivul principal al proiectului constă în crearea Rețelei pentru dezvoltare regională în bazinul Mării Negre, care va implica organizații pentru susținerea IMM-urilor (Agenții de dezvoltare a antreprenoriatului, organizațiile ce reprezintă IMM-uri, incubatoare de afaceri, camere de comert si industrie, precum și experți din universități și întreprinderi). Constituirea Rețelei va contribui la  creșterea competitivității IMM-urilor din regiunile partenere din bazinul Mării Negre și performanțelor acestora pe piețele internaționale prin sporirea potențialului și a relațiilor dintre părțile interesate din regiune. Rețeaua va crea condiții favorabile pentru schimbul de informații între IMM-urile din regiunea bazinului Mării Negre.

În cadrul proiectului, va fi cercetat sectorul IMM-urilor din regiune, find elaborate, în colaborare cu experții regionali, analize sectoriale în domeniile economice prioritare, cum ar fi turismul, industria navală și TIC. Analizele vor contribui la determinarea necesităților IMM-urilor în suport antreprenorial, punând, astfel, bazele creării Rețelei de Dezvoltare Regională în bazinul Mării Negre. Rețeaua va solicita asistență din partea reprezentanților mediului de afaceri, precum și din partea altor rețele europene de succes, factorilor de decizie și principalelor părți interesate la nivel regional și național. Scopul este de a promova atât interesul instituțiilor de support, cât și, nemijlocit, al antreprenorilor pentru stabilirea unei comunicări mai eficiente și dezvoltarea unor noi oportunități de proiecte și activități desfășurate în comun în regiunea bazinului Mării Negre.

Mai multe evenimente, adresate antreprenorilor, administrațiilor publice, ONG-urilor și mediului academic sunt prevăzute să aibă loc la Varna (Bulgaria), Salonic (Grecia); Chișinău (Republica Moldova), Constanța (România) și Sevastopol (Ucraina), precum și se preconizează crearea unui portal web interactiv pentru prezentarea Rețelei în Internet.

sursa: odimm.md