Prima   -  Presa   -  Noutăți - Agenția de Dezvoltare Regională Sud - un exemplu în Dezvoltare Regională

Agenția de Dezvoltare Regională Sud - un exemplu în Dezvoltare Regională

   
23.01.2012   1434 Accesări  

,,Cele mai relevante activități desfășurate pe parcursul unui an întreg schițează, astăzi, tabloul rezultatelor obținute de ADR Sud pe parcursul celor doi ani de activitate. Am reușit să identificăm ideile de proiecte din Regiunea de Sud și să le clasăm pe prorități, accentuând, astfel, asupra celor mai importante probleme ale Regiunii de Sud. Odată identificate, vom întruni tot potențialul Regiunii pentru a găsi un mod convenabil de a fortifica procesul de dezvoltare regională și de a elimina discrepanțele dintre anumite zone ale Regiunii. Implementarea celor 8 proiecte, de care suntem responsabili astăzi, a început în 2011, an în care am reușit să valorificăm 90,56% din sursele planificate. Ne-am păstrat poziția de lideri și prin capacitatea destul de avansată de absorbiție a fondurilor, care ne poziționează pe primul loc în Republica Moldova", Maria Culeșov, director ADR Sud. Pe această notă a început vineri, 20 ianuarie prima ședința ordinară din 2012 a Consiliului Regional de Dezvoltare Sud.

Ședința ordinară a Consiliului Regional de Dezvoltare Sud (CRD Sud) a marcat începutul unui nou an de activitate și încheierea unui alt an în care efortul depus de ADR Sud a fost calificat drept satisfăcător  de către membrii CRD Sud. S-au făcut totalurile anului precedent prin prisma cărora s-a analizat necesitatea desfășurării unor acțiuni planificate pentru anul 2012. Ședința a întrunit 25 de membrii din 32, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în frunte cu viceministrul Veaceslav Guțuțui. Ședința a fost prezidată de președintele CRD Sud, Efrosinia Grețu care în discursul său  a ținut să mulțumească celor prezenți pentru spiritul de colaborare și să îi îndemne să susțină prin fapte cauza dezvoltăii regionale.
Ședința a cuprins Raportul de activitate al ADR Sud pentru anul 2011, Raportul privind implementarea proiectelor de dezvoltare regională, aprobarea planului de activitate pentru anul 2012, aprobarea devizului cheltuielilor de organizare și funcționare a ADR Sud, modificarea și completarea Planului Operațional Regional Sud, selectarea proiectelor  care vor merge spre examinare către Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale.
Au fost puse în discuție un șir de întrebări, în afara agendei de lucru, care au ridicat semne de întrebare cu privire la soarta proiectelor puse pe lista de așteptare, incluse în documentele cu care operează Agenția. Viceministrul Veaceslav Guțuțui a ținut să explice situația ,, Procesul de Dezvoltare Regională este unul complicat, însă,  în ciuda impedimentelor, am reușit să valorificăm o mare parte din finanțele planificate pentru anul 2011. În anul curent ne propunem să îmbunătățim politicile de dezvoltare regională în direcția extinderii câmpului de atragere a investițiilor și să facilităm procesul de colaborare cu partenerii vechi și cu cei cu care vom iniția colaborări în anul acesta. Cu siguranță, ca începători am înregistrat și insuccese, totul este reparabil și prin greșeli ne învățăm."

La îndemnul colegilor din CDR Nord și  CDR Centru, CRD Sud a votat  solicitarea către Guvern, Parlament, MDRC și Ministerul Finanțelor conform căreia să fie majorat volumul resurselor financiare acumulate în Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) din contul măririi cuantumului de la 1% la 2% de acumulări din veniturile Bugetului de Stat. S-a mai solicitat factorilor de decizie ca FNDR să nu mai returneze Ministerului Finanțelor fondurile neutilizate pînă la sfîrșitul anului. Fondul trebuie să fie cumulativ.
Toate deciziile puse pe agenda zilei au fost aprobate prin votul membrilor CRD Sud cu câteva modificări. La toate solicitările venite din partea ADR Sud s-au adăugat un șir de propuneri printre care - Efectuarea unui studiu cu privire la oportunitățile de dezvoltare a turismului balneo-sanatorial în Regiunea de Sud și efectuarea ședințelor de lucru și seminariilor în teritoriu.

În continuare, afișăm informațiile despre activitatea ADR Sud care au fost prezentate în cadrul Ședinței CRD Sud din 20.01.2012.

Raport privind implementarea Planului de Activitate pentru 2011 al ADR Sud

Planul de Activitate al ADR Sud pentru 2012

Modificarea si completarea Planului Operational Regional 2010 2012

Implementarea Proiectelor de Dezvoltare Regionala in RDS