Prima   -  Presa   -  Noutăți - Încheierea sesiunii de instruire cu privire la proiectele transfrontaliere

Încheierea sesiunii de instruire cu privire la proiectele transfrontaliere

   
25.01.2012   1535 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) cu suportul financiar oferit de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și cu suportul informațional al experților Avensa Consulting au finisat programul de instruire „Elaborarea proiectelor transfrontaliere".  Scopul acestui program de instruire este de a îmbunătăți calitatea proiectelor transfrontaliere în Regiunea de Sud, care urmează a fi depuse în cadrul celui de-al doilea apel de propuneri de proiecte al Programului Operațional Comun România - Ucraina -  Republica Moldova 2007 - 2013.
Participanții la instruire au venit cu idei de proiecte, au discutat  despre posibiliatea de a îmbunătăți matricea cadrului logic și de a ajusta ideea la regulile Programului. Ședințele de instruire au fost direcționate mai mult spre lucrul practic, s-a discutat fiecare concept aparte, urmând cu strictețe ghidul aplicantului.
Programul a fost secționat în 4 module desfășurate pe parcursul lunilor decembrie și ianuarie. Printre participanți s-au numărat reprezentanții Autorităților Publice Locale de ambele nivele din cele 8 raioane ale Regiunii de Sud.
Obiectivul general al programului este de a îmbunătăți situația economică, socială și cea a mediului înconjurător în aria programului, în contextul unor granițe sigure, prin inensificarea contactelor dintre partenerii de pe fiecare parte a graniței. Aria eligibilă a programului o constituie întreg teritoriul Republicii Modova, România - județele Suveava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea; Ucraina - regiunile Odesa și Cernăuți.
            Aplicanții pot depune propuneri de proiecte în parametrii celor trei priorități:
1.      Către o economie mai competitivă a zonei de frontieră
Măsura 1.1  Îmbunătățirea productivității și competitivității zonelor urbane și rurale prin cooperare transfrontalieră.
Măsura 1.2 Inițiativele transfrontaliere în domeniul transportului, infrastructurii de frontieră și rețelelor de energie.
2.       Mediul și pregătirea pentru situații de urgență
Măsura 2.1 Rezolvarea în comun a unor aspecte de mediu, inclusiv pregătirea pentru situații de urgență
Măsura 2.2  Managementul resurselor de apă și al deșeurilor
3.      Promovarea activităților people-to-people
Măsura 3.1 Sprijin pentru administrația locală și regională, pentru societatea civilă și comunitățile locale
Măsura 3.2 Schimburi culturale, sociale și în domeniul educației

         Ghidurile solicitanților pot fi consultate la sediul MDRT, str. Apolodor nr. 17, Sector 5, București, România, la sediile Secretariatului Tehnic Comun al programului: Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava, str. Dragoș Vodă nr. 22, Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iași, str. Păcurari nr. 110. De asemenea, informații utile puteți găsi AICI.
Termenul limită de depunere a proiectelor este 30 ianuarie 2012.

Liuba Prohnițchi, Specialist principal în atragerea investițiilor, Secția economie a Consiliul raional Basarabeasca.