Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ședință bilaterală în vederea susținerii implementării Strategiei Regionale de management integrat al deșeurilor în Regiunea de Sud

Ședință bilaterală în vederea susținerii implementării Strategiei Regionale de management integrat al deșeurilor în Regiunea de Sud

   
09.02.2012   1504 Accesări  

Miercuri, 8 februaruie a avut loc ședința bilaterală între partenerii proiectului ,,Guvernarea Deșeurilor" și reprezentanții Băncii Europene de Investiții (BEI) - Dna Marianne Tegman și Dl. Jonsan Bystrom. Scopul întrunirii la constituit identificarea nivelului de progres în identificarea potențialilor finanțatori ai Strategiei de Gestionare Integrată a deșeurilor Solide în Regiunea de Dezvoltare Sud.
Strategia de Gestionare Integrată a deșeurilor Solide în Regiunea de Dezvoltare Sud a fost elaborată în cadrul proiectului ,,Guvernarea Deșeurilor -  ENVP Est" în concordanță cu Strategia Națională de Mediu și aprobată spre implementare la 27 decembrie 2011 de către Consiliul Regional de Dezvoltare Sud. Acest tip de document este unic pentru Republica Moldova și prevede introducerea noțiunii de gestionare durabilă a deșeurilor cât și utilizarea eficientă a resurselor.
Extinderea serviciilor de colectare urbane în zonele adiacente; Până în 2015- acoperirea ariei de 15 - 20 km în jurul centrelor raionale; Până în 2020 - acoperirea cu servicii de colectarea 100% în zonele urbane și 75% în zonele rurale (cu populație peste 500 locuitori) iar până în 2025 acoperirea a 100% în mediul rural (cu populație peste 500 locuitori). Acestea sunt prevederile variantei finale a Strategiei de Gestionare Integrată a Deșeurilor Solide din Regiunea de Sud în susținerea căreia directorul ADR Sud, Maria Culeșov și președinta CRD Sud, Efrosinia Grețu au asigurat potențialii finanțatori că Regiunea de Sud este mai mult decât pregătită pentru implementarea Strategiei în cauză. ,,Am reușit să adunăm tot CRD-ul și să votăm o soartă mai bună pentru Regiunea de Sud, un viitor fără deșeuri aruncate la întâmplare. Implementarea Strategiei ne va face mult mai responsabili și mai implicați în tot procesul de schimbare a Regiunii de Sud", a declarat dna Efrosini Grețu.
Directorul ADR Sud, Maria Culeșov  a vorbit depre primele tentative de colectare separată efectuate în Regiunea de Sud prin proiectul ,,Eficientizarea managementului deșeurilor menajere solide în RDS" și despre sinergia acțiunilor care for fi efectuate odată cu implementarea Strategiei.