Prima   -  Presa   -  Noutăți - Localități model| Sisteme de colectare a deșeurilor pentru localitățile Crihana Veche și Manta

Localități model| Sisteme de colectare a deșeurilor pentru localitățile Crihana Veche și Manta

   
02.03.2012   2264 Accesări  

O lecție de management în administrație a fost oferită săptămâna acesta de către două localități din raionul Cahul, care au dat startul proiectului pilot de salubrizare a comunelor Crihana Veche și Manta. Proiectul finanțat din Fondul Ecologic Național are drept obiectiv principal îmbunătățirea stării ecologice și igienice a localităților prin consolidarea capacităților APL de a diversifica și presta servicii publice de salubrizare. Costul proiectului se ridică la suma de 5 647 280 lei cu o perioadă de implementare de un an și jumătate.

Principalele activități din cadrul proiectului au fost:

1.      Construcția platformei intercomunale pentru guoiul organic

2.      Construcția a 10 rampe publice pentru gunoiul menajer

3.      Construcția a 40 de platforme pentru gunoiul organic

4.      Achiziționarea tehnicii: autospecială, excavator, tractor cu remorcă

              Concomitent cu evenimentul de încheiere a activităților preconizate în proiect a fost organizat și un seminar de către Ministerul Mediului din Republica Moldova. Seminarul cu genericul ,,Rolul APL în domeniul managementului de mediu"  a întrunit la Crihana Veche reprezentanți ai Ministerului, administrația raionului Cahul, Cantemir și reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Sud. Printre subiectele discutate în cadrul atelierului s-a regăsit legislația de mediu și atribuțiile APL în realizarea prevederilor,  planurile locale de acțiuni în domeniul mediului  și modalități de finanțare a activităților de protecție a mediului la nivel regional și local.

              Comunele Crihana Veche și Manta reprezintă modele pentru Regiunea de Sud oferind șansa locuitorilor să trăiască într-un mediu mai curat. Agenția de Dezvoltare Regională Sud amintește că cele două localități beneficiază de pe urma proiectului ,,Apă curată pentru comunitățile bazinului râului Prut" implementat în proporție de 90 de % de către ADR Sud. Proiectul prevede aprovizionarea cu apă potabilă a localităților Crihana Veche, Manta și Pașcani și va fi finalizat în aprilie curent.