Prima   -  Presa   -  Noutăți - Simpozionul moldo – german în domeniul aprovizionării cu apă, canalizării și eficienței energetice

Simpozionul moldo – german în domeniul aprovizionării cu apă, canalizării și eficienței energetice

   
21.03.2012   1506 Accesări  

Pe 20 martie 2012, la Chișinău, factori de decizie, precum și peste 50 de reprezentanți ai mediului de afaceri din Republica Moldova și 26 de businessmeni din Germania au participat la Simpozionul moldo - german în domeniul aprovizionării cu apă, canalizare și eficienței energetice, organizat de Camera de Comerț și Industrie cu susținerea financiară a Comitetului de Est al Economiei Germaniei.

Un asemenea eveniment tematic, la care a participat o delegație atât de mare de agenți economici din Germania, a avut loc în premieră la Chișinău. Prima parte a simpozionului a fost constituită din discursuri și a fost prezentată situația sectorului economic din țară la momentul actual, despre dependența de sursele de import a energiei și despre prioritățile acestui domeniu. În cadrul manifestării au fost făcute prezentări ale ministerelor de profil, instituțiilor și organizațiilor ce activează și prestează servicii în domeniul energetic. În acest context, experți autohtoni și de peste hotare au abordat tendințele dezvoltării în domeniul eficienței energetice în Republica Moldova, Germania și UE, experiența germană fiind una din cele mai bune din Europa. La eveniment au fost prezenți și directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională: Maria Culeșov, Tudor Meșină și Ion Bodrug care au vorbit despre proiectele de reabilitarea a infrastructurii fizice deschise spre fințare.

ES Berthold Johannes, Ambasador al Germaniei în Republica Moldova, a spus că este îmbucurător faptul că, prin această activitate comunitatea din Moldova și partenerii de peste hotare colaborează în domeniul eficienței energetice, aprovizionării cu apă și canalizării. "Moldova importă cea mai mare parte de surse energetice, de aceea economisirea lor trebuie să fie o prioritate. Identificarea și utilizarea energiei regenerabile este necesar să fie proporțional repartizată pe întreg teritoriul țării. UE, Banca Mondială și diverse instituții financiare oferă suport Moldovei în acest sens, iar implementarea proiectelor respective rămâne o oportunitate pentru țara Dvs".

În partea a doua a simpozionului au avut loc întrevederi bilaterale între oamenii de afaceri din Moldova și Germania.