Prima   -  Presa   -  Noutăți - Deschiderea Incubatorului de Afaceri din orașul Ștefan Vodă

Deschiderea Incubatorului de Afaceri din orașul Ștefan Vodă

   
13.04.2012   1864 Accesări  

Astăzi, 12 aprilie curent, la ora 09:30 în orașul Ștefan Vodă str. Testimițeanu, nr. 2. a avut  loc deschiderea oficială a Incubatorului de Afaceri din Ștefan Vodă.
La ceremonia de deschidere au participat dl. Vlad FILAT, Prim - Ministrul Republicii Moldova, Valeriu LAZÄ‚R, Viceprim - Ministru, Ministrul economiei; Dirk SCHUEBEL, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.
De asemenea, la eveniment au fost prezenți reprezentanții autorităților publice centrale și locale, mediul de afaceri, reprezentanții Uniunii Europene în RM, proiectele internaționale și mass-media.
Incubatorul de afaceri din Ștefan-Vodă reprezintă o instituție, care oferă antreprenorilor cu idei și planuri de afaceri viabile șansa de a le realiza într-un mediu potrivit, iar companiile rezidente vor beneficia de spații de producere sau oficii la preț redus, consultanță și instruire antreprenorială, suport consultativ la achiziționarea echipamentului, costuri de administrare reduse, alte facilități și avantaje.

  Prim - Ministrul RM, Dl. Vlad FILAT a salutat inițiativa de deschidere a Incubatorului de Afaceri în orașul Ștefan Vodă, menționând că Guvernul susține orice inițiativă ce contribuie la dezvoltarea Sectorului IMM
Prim - ministrul RM a precizat că Incubatorul de la Ștefan Vodă este primul, din cele 5 incubatoare ce urmează a fi inaugurate. Premierul a accentuat importanța colaborării dintre Executiv, autoritățile locale și partenerii europeni, menționând că fără implicarea în comun a acestora nu ar fi fost posibil realizarea proiectului. Vlad FILAT s-a arătat sigur că, într-o perioadă scurtă de timp, se vor vedea rezultatele activității Incubatorului și a întreprinderilor rezidente.  „Dezvoltarea economică a țării trebuie să fie una uniformă, de aceea ne dorim extinderea a astfel de practici", a specificat Vlad FILAT. Premierul a precizat că în anul 2011 Guvernul a alocat pentru deschiderea incubatoarelor de afaceri 10 mil. lei, iar în anul curent aceasta sumă constituie 15 mil. lei. De asemenea, în scopul inițierii afacerilor de către cetățenii aflați la muncă peste hotarele țări activează și Programul PARE 1+1.
Șeful Delegației Comisiei Europene în Republica Moldova, Ambasadorul Dirk SCHUEBEL a spus că își dorește ca și în Republica Moldova, la fel ca în Uniunea Europeană, să activeze numeroase incubatoare și întreprinderi mici și mijlocii. Diplomatul a precizat că Comisia Europeană oferă suport R. Moldova în dezvoltarea antreprenoriatului și valorificării pieților noi, UE oferind țării noastre 1 mil. 500 mii euro pentru deschiderea incubatoarelor. Dirk SCHUEBEL și-a exprimat speranța că, odată cu deschiderea celor 5 incubatoare, vor fi create peste 75 de întreprinderi noi și deschise cel puțin 350 de noi locuri de muncă, inclusiv peste 100 pentru femei.
Potrivit Viceprim - ministrului Valeriu LAZÄ‚R, Ministru al Economiei, Incubatorul de Afaceri de la Ștefan Vodă a fost finisat într-un termen record de 3 luni de zile, fiind primul proiect realizat în baza unui parteneriat dintre  autoritățile centrale și cele locale. Dl. LAZÄ‚R a anunțat că Ministerul Economiei elaborează un nou concept de creare și dezvoltare durabilă a afacerilor, în cadrul căruia va fi oferit suport la toate etapele de desfășurare a businessului.  
Gazda evenimentului, Dl. Vasile BUZU, Președintele raionului Ștefan Vodă a adus mulțumiri Guvernului, Delegației Comisiei Europene în Republica Moldova, Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului IMM pentru susținerea și încrederea acordată la deschiderea Incubatorului. Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă deține o suprafață de 1 800 metri păstrați și găzduiește pentru început 19 companii de producere, prestatoare de servicii și de consultanță. Pînă la sfîrșitul anului este preconizată crearea a cel puțin 60 locuri noi de muncă. 

 

sursa: www.odimm.md