Prima   -  Presa   -  Noutăți - Regiunea de Sud unită printr-o Asociație de gestionare a deșeurilor

Regiunea de Sud unită printr-o Asociație de gestionare a deșeurilor

   
26.04.2012   1879 Accesări  

Regiunea de Sud va avea o Asociație de gestionare a deșeurilor care va întruni reprezentați din mai multe localități ale Regiunii și care își propune să ducă la bun sfârșit prevederile Strategiei de Gestionare integrată a deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud. Modelul urmat de Regiunea de Sud sub egida coordonatorilor proiectului ,,Guvernarea deșeurilor ENVP Est,, este o premieră în Republica Moldova și vine să combată, concomitent și efectiv în cele 8 raioane, cea mai stringentă problemă cu care se confruntă localitățile regiunii, cea a poluării mediului ambiant. Cu acest principal scop s-au întrunit joi, 26 aprilie, la Căușeni, reprezentanții Autorităților Publice Locale din raion.

 Un element care stă la baza Strategiei de Gestionare Integrată a deșeurilor în Regiunea de Sud îl reprezintă fondarea unei Asociatii interregionale care se va ocupa, nemijlocit cu gestionarea deșeurilor în Regiunea de Sud. Avantajele pe care le va prezenta Asociația vor consta în  simplificarea  structurii administrative cu scopul de  a obține în măsura în care este posibil  - unica sursă de răspundere pentru sarcinile asumate, crearea unui organism regional special pentru urmărirea tuturor datelor privind colectarea și gestionarea deșeurilor, asigurarea prezenței reprezentanților localităților beneficiare.

Membrii Asociației vor fi președinții raioanelor  din Regiunea de Sud și primarii tuturor localităților. Scopul Asociației  îl reprezintă reglementarea și organizarea managementului  deșeurilor în toate unitățile administrativ-teritoriale a Regiunii de Dezvoltare Sud, susținerea colectării separate a principalelor tipuri de deșeuri reciclabile, extinderea serviciilor de colectare a deșeurilor, reducerea impactului negativ asupra mediului și asupra sănătății oamenilor.

Asociația va constitui organul care va atrage investitii, va asigura un raportul cost-beneficiu eficient  și va extide serviciul din centrele raionale în localitățile din împrejurimi.

Maria Culeșov prezentă la eveniment a declarat ,,Noi suntem primii în întreaga țară care abordăm o astfel de metodologie în combatrea unei probleme legată de deșeuri, nu avem de la cine învăța, noi trebuie să constituim un exemplu pentru ceilalți. Avem un avantaj enorm - Strategia de Gestionare Integrată a deșeurilor solide în Regiunea de Dezvoltare Sud, care ne va ghida și în parametrii căreia vom putea să ducem la bun sfârșit prevederile acesteia".

Simon Poe, coordonatorul proiectului ,,Guvernarea deșeurilor ENVP Est,,  a menționat că proiectul este implementat în 7 tari din spatial ex-sovietic. Noi am reușit să elaborăm Strategia și să o aprobăm acum, urmează, pas cu pas să o implementăm. Acesta este un model prin care managementul deșeurilor se propune a fi integrat, propunem crearea asociației pentru ca în acest fel este mai puțin costisitor și mai eficient, calea cea mai dreaptă, astfel reprezentanții administrației publice locale se vor putea implica. Asociația trebuie să activeze intr-un mod transparent ca toate problemele și piedicile să fie cunoscute tuturor pentru a putea fi dezbătute și rezolvate ulterior.

         Sedințe similare vor fi organizate în toate centrele raionale ale Regiunii de Sud.