Prima   -  Presa   -  Noutăți - Proiectul de aprovizionare cu apă a localităților Manta și Crihana Veche – pe ultima sută de metri

Proiectul de aprovizionare cu apă a localităților Manta și Crihana Veche – pe ultima sută de metri

   
23.05.2012   2700 Accesări  

Marți| 22 mai | Cahul, Manta. Lucrările în cadrul proiecului ,,Apă curată pentru comunitățile bazinului râului Prut"  urmează să fie finisate pe parcursul lunii iunie a.c. O echipă din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) a efectuat o vizită de monitorizare a proiectului implementat în trei localități din Raionul Cahul: Manta, Pașcani și Crihana Veche. Finanțat din banii Fondului Național de Dezvoltare Regională și implementat de ADR Sud din primăvara anului 2011, proiectul prevede aprovizionare cu apă potabilă a locuitorilor din trei comunități din raionul Cahul.

         Agenda de lucru a cuprins următoarele subiecte: 1. Modalitatea de testare a sistemului  de aprovizionare cu apă  2. Restabilirea trotuarelor în urma săpăturilor la conducta de aprovizionare cu apă 3. Transmiterea în gestiune a sistemului, și a întrunit la masa de  discuții reprezentanții secției Management Proiecte din cadrul ADR Sud, Eugen Lupașcu și Sergiu Andronachi, primarii localităților beneficiare, directorul Întreprinderii Municipale ,,Apă Canal" și reprezentantul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei în Moldova (GIZ).

         În urma discuțiilor s-a decis ca spre sfârșitul săptămânii să fie elaborată schema testării sistemului și să fie puse în funcțiune pompele. După testarea țevilor vor fi reconstruite trotuarele, parțial deteriorate în timpul lucrărilor la sistemul de aprovizionare cu apă.

 

Proiectul ,,Apă curată pentru comunitățile bazinului râului Prut" implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud are ca scop construirea sistemului de alimentare cu apă, care oferă acces la apă potabilă fiabilă și sigură. Se estimează că în urma proiectului vor beneficia de apă un număr de circa 9600 locuitori: 4100 în satul Manta și Pașcani, 5500 în Crihana Veche, inclusiv circa 4500 femei și 1520 copii, trei școli, 2 grădinițe, 2 centre de sănătate și 2 clădiri administrative. Gospodării individuale  care vor beneficia de rezultatele proiectului - 2550.

Proiectul prevede construcția infrastructurii adecvate și durabile de alimentare cu apă pentru localitățile Manta și Crihana Veche prin extinderea sistemului cu apă centralizat al or. Cahul și creșterea gradului de acces al populației la aceste servicii. Costul proiectului este de 18 718 350,00 lei.