Prima   -  Presa   -  Noutăți - MDRC și ADR-urile învață din experiența Estoniei și Finlandei de planificare strategică și de cooperare între localități

MDRC și ADR-urile învață din experiența Estoniei și Finlandei de planificare strategică și de cooperare între localități

   
28.05.2012   1449 Accesări  

Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a sprijinit deplasarea a opt reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), precum și ai Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR), în Estonia și Finlanda, în perioada 22-24 mai 2012. Astfel, participanții au avut posibilitatea de a se întâlni cu acele instituții care au pus în practică politicile europene de dezvoltare regională și oferă servicii publice locale de calitate cetățenilor, de la aprovizionarea cu apă și canalizare la colectarea și tratarea deșeurilor. Vizita de studiu a avut loc grație suportului acordat prin intermediului proiectului GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".

Programul vizitei de studiu a inclus întâlniri cu reprezentanți ai ministerelor responsabile de politica de dezvoltare regională în Estonia și Finlanda, precum și cu directori de întreprinderi municipale care prestează servicii publice locale mai multor comunități învecinate.

Directorul ADR Sud, Maria Culeșov,  a participat la vizita de studiu și a menționat despre lecția învățată cât și despre capacitatea imensă  de absorbție a fondurilor europene a balticilor.

Șefa Direcției Relații internaționale și atragerea investițiilor a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Svetlana Rogov, susține: „Întrevederile pe care le-am avut au trasat liniile directorii pentru continuarea și intensificarea colaborării bilaterale, atât cu Estonia, cât și cu Finlanda. Am ajuns chiar să vorbim de înfrățire la nivel de regiuni cu reprezentanții primăriei din Helsinki."

Deplasarea a fost organizată în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în Estonia. Ambasadorul Victor Guzun: „Această vizită va aprofunda și dezvolta parteneriate, atât din perspectiva autorităților centrale ale statului, cât și a actorilor implicați direct în implementarea reformei administrației publice locale și a dezvoltării regionale estoniene, care poate servi drept exemplu pentru R. Moldova."

Anume pe domeniul cooperării intercomunitare și a planificării strategice, GIZ oferă Agențiilor de Dezvoltare Regională și comunităților instruire și consultanță.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de către Ministerul German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.

GALERIE FOTO