Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ședință de totalizare a rezultatelor campaniei de conștientizare cu privire la colectarea separată a deșeurilor

Ședință de totalizare a rezultatelor campaniei de conștientizare cu privire la colectarea separată a deșeurilor

   
15.06.2012   2036 Accesări  

Campania de conștientizare pentru proiectului ,,Eficientizarea managementului deșeurilor menajere solide în Regiune de Dezvoltare" Sud a ajuns la finele primei etape.  Desfășurată în perioada februarie-iunie a.c. cu suportul Milieukontakt International și de către Organizația teritorială Ștefan Vodă a Mișcării Ecologiste din Moldova, Ecological Counseling Center Cahul și Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) în cadrul proiectului ,,Guvernarea deșeurilor ENVP Est". Reprezentanții instituțiilor menționate mai sus s-au întrunit într-o ședință de totalizare a rezulatelor înregistrate în perioada desfășurării campaniei.

Pe lângă capacitatea instituțională scăzută și dotarea slabă cu echipament a Întreprinderilor Municipale ,,Gospodărie Comunal Locativă" (ÎMGCL) din cele 8 centre raionale ale Regiunii de Sud (RDS) cea mai mare problemă cu care se confruntă Autoritățile Publice Locale (APL) rămâne cea a indiferenței populației față de  problemele legate de mediu și gradul de conștientizare scăzut. La acestă concluzie au ajuns participanții la ședință printre care s-au aflat și beneficiarii direcți de pe urma proiectului ,,Eficientizarea managementului deșeurilor menajere solide în RDS", o parte din primarii orașelor din RDS și reprezentanții ÎMGCL.

În cadrul campaniei de conștientizare cu privire la colctarea selectivă a deșeurilor,  petrecută în Regiunea de Sud, principala țintă a fost generația în creștere care poate transmite mesajul mai departe nu însă fără implicarea și exemplul celor mari. Au fost organizate concursuri cu implicarea elevilor, serate, ore ecologice și elaborat un suport didactic pentru organizarea și desfășurarea orelor ecologice. Au fost distribuite pliante despre pașii colectării selective, elaborate din banii Fondului Național de Dezvoltare Regională,  și organizate activități practice de colectare a deșeurilor din locurile neautorizate.

Cum problema deșeurilor necesită timp și forțe, APL-urile rămîn în continuare responsabile de buna gestionare a bunurilor recepționate în  cadrul proiectului și de procesul de sensibilizare a ceățenilor fiecărei comunități despre necesitatea colectării deșeurilor și amplsării acestora în locurile autorizate.

ADR Sud va milita și în continuare pentru  cauza păstrării unui mediu curat în Regiunea de Sud în baza Strategiei de gestionare integrată a deșeurilor în RDS.

 

Consolidarea Societății Civile din Moldova pentru un Mediu îmbunătățit

 

Strategia de Gestionare Integrata a Deseurilor Solide in Regiunea dezvoltare sud

 

Sugestii pentru menținerea rezultatelor campaniei de informare din RDS

 

Școala primară Stefan Voda - câștigătoarea concursului

 

Proiectul “Campania de informare și conștientizare a populației privind colectare selectivă a de...

 

Результаты реализации компонента по информированию общественности в Беларуси

 

Colectarea separată a deșurilor menagere solide și de producție