Prima   -  Presa   -  Noutăți - Consultări publice pe marginea Strategiei socio-economice a raionului Cahul

Consultări publice pe marginea Strategiei socio-economice a raionului Cahul

   
09.07.2012   2128 Accesări  

La Cahul a fost dat startul consultărilor publice cu privire la actualizarea strategiei de dezvoltare socio-economică a raionului Cahul pentru anii 2012 - 2017, capitolul Aprovizionare cu apă și canalizare. Strategia a fost elaborată în decurs de un an de zile de către experți cu  suportul Agenției de Dezvoltare Regională Sud și al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și urmează să fie aprobată de consilierii raionali.


Primarii localităților din raionul Cahul, funcționari publici și membri ai societății civile și-au dat întâlnire în incinta Consiliului raional Cahul pentru a discuta pe marginea componentei aprovizionare cu apă și canalizare a raionului Cahul. Factorii de decizie din  localitățile raionului au avut posibilitatea să se expună cu privire la strategia raională de aprovizionare cu apă și canalizare.

În deschiderea evenimentului, Avram Micinschi, președintele raionului Cahul a venit cu un mesaj de salut: „Îmi exprim mulțumirea pentru faptul că ați găsit timp de a participa la aceste consultării publice. Problema asigurării cu apa portabilă este una cardinală pentru raionul Cahul. Avram Micinschi a vorbit și despre proiectele implementate de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în localitatea Roșu, și despre faptul că a început deja implementarea unui proiect pilot în domeniu aprovizionării cu apă și edificare a sistemului de canalizare, iar în satele Manta, Pașcani și Crihana veche s-a finisat un astfel de proiect și sistemele construite așteaptă să fie date în exploatare: ,,Sper ca in urma discuției care va avea loc, vom putea adopta în cadrul ședinței consiliului raional o strategie reală care ne-ar permite să soluționăm o mulțime de probleme social-economice" a mai adăugat Președintele raionului

Marian Szimanowicz, Consultant superior în cadrul proiectului proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" prezent la eveniment a declarat : „Este o mare onoare pentru mine si pentru colegii mei din Germania să participăm la această întâlnire împreună cu dumneavoastră. Suntem recunoscători pentru colaborarea noastră cu raionul Cahul și cu localitățile raionului Cahul la elaborarea acestei strategii".

După ce au fost prezentate viziunile experților cu privire la modul în care urmează să fie asigurată populația întregului raion cu apă și canalizare, cuvânt s-a oferit și experților locali. Reprezentantul Centrului de Medicină Preventivă Cahul, care a vorbit despre caracteristicile apei potabile din raion, a menționat că nu în toate localitățile apa potabilă din sonde corespunde standardelor de calitate.

Discuții aprinse au avut loc pe marginea raportului directorului Întreprinderii Municipale „Apă Canal" și anume asupra metodologiei stabilirii prețurilor la serviciile de apă și canalizare și care vor fi diferențele de preț pentru localitățile raionului.

Pe data de 9 iulie, în incinta Consiliului raional Cahul, etaj I, sala Euroregiunii „Dunărea de Jos", cu începere de la ora 11:00, consultările publice pe marginea Strategiei socio-economice a raionului Cahul vor continua, la eveniment fiind invitați reprezentanții ONG - uilor și societății civile din regiune.

sursa: www.ziuadeazi.md