Prima   -  Presa   -  Noutăți - Autoritățile din Cahul tind să asigure cu apă și canalizare întreg raionul

Autoritățile din Cahul tind să asigure cu apă și canalizare întreg raionul

   
18.07.2012   1722 Accesări  

17 iunlie 2012| Cahul - Aprobarea Strategiei de dezvoltare socio-economică a raionului Cahul pentru 2012 - 2017, componenta aprovizionare cu apă și servicii de canalizare. Marți, 17 iulie membrii consiliului raional Cahul s-au întrunit într-o ședință extraordinară pentru a se expune pe marginea Strategiei de dezvoltare socio-economică a raionului Cahul pentru 2012 - 2017, componenta aprovizionare cu apă și servicii de canalizare. În urma prezentăilor de rigoare consilierii raionali au votat în unanimitate aprobarea Strategiei elaborată în decurs de un an de zile de către experți contractați cu suportul Agenției de Dezvoltare Regională Sud și al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
    Scopul principal al actualizării Strategiei de dezvoltare socio-economică (SDSE) a raionului Cahul, componenta aprovizionare cu apă și canalizare (ACC) este de a oferi o orientare clară pe domeniul dezvoltării sectorului de aprovizionare cu apă și canalizare în vederea asigurării accesului populației la servicii îmbunătățite cantitativ și calitativ.
Pentru atingerea acestui obiectiv a fost folosită o metodologie de planificare inovatoare, care implică prioritățile locale și naționale în sectorul de alimentare cu apă și canalizare, acestea fiind stabilite în mod participativ de către comunitățile locale din raionul Cahul.
Procesul de planificare a fost coordonat de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud cu soportul și asistența Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei în Republica Moldova.
    Viziunea raionului Cahul este de a asigura accesibilitate la serviciile calitative de aprovizionare cu apă și servicii de canalizare, va proteja sursele de apă potabilă și va reduce impactul negativ asupra mediului. Obiectivul pe termen lung prevăzut în strategie vine să garanteze crearea unui sistem de aprovizionare cu apă potabilă în raza întreg raionului Cahul. Obiectivele pe termen mediu sunt legate de gestionarea serviciilor ACC, informare și conștientizare, îmbunătățirea infrastructurii existente, regionalizarea infrastructurii noi.
    Printre priorități se numără: reducerea morbidității provocate de calitatea apei, creșterea nivelului de aprovizionare a populației cu apă și canalizare, asigurarea aprovizionării cu apă 24h din 24h., creșterea nivelului de asigurare a populației cu sisteme de canalizare, stoparea deteriorării infrastructurii existente.
     Prin efortul de a oferi servicii comunale mai bune locuitorilor, Consiliul Raional Cahul a fost inițiatorul procesului de actualizare a strategiei raionului, capitolul privind alimentarea cu apă și canalizare, întrunind treptat eforturile și susținerea mai multor specialiști în domeniu. În urma procesului de actualizare au fost stabiliți pașii concreți care vor ghida spre o dezvoltare durabilă a infrastructurii serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare. Procesul a inclus până în prezent  5 mese rotunde la care au participat reprezentanți ai societății civile, primari delegați din partea raionului Cahul, specialiști din administrația raionului și alți experți în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, cât și un grup de consultanți veniți din Germania.
    În prioritizarea localităților conform priorităților propuse au fost implicați experți naționali și internaționali. Astfel, localitățile care întrunesc una sau mai multe priorități vor fi parte a soluțiilor durabile propuse, utilizând potențialul de cooperare intercomunală. Zonarea, care este privită ca o soluție, va constitui pompa de absorbție a fondurilor ținând cont de faptul că investițiile pot avea un impact mult mai mare atunci când vizează două sau mai multe comunități.