Prima   -  Presa   -  Noutăți - Apă potabilă pentru 4 localități din raionul Cahul

Apă potabilă pentru 4 localități din raionul Cahul

   
22.08.2012   5085 Accesări  

Cahul| 21 august| ADR Sud a finalizat două proiecte de dezvoltare regională. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în comun cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) au finalizat 2 proiecte de dezvoltare regională care vin să asigure cu apă potabilă 4 localități din raionul Cahul - Manta, Crihana Veche, Pașcani și Roșu. Marți, 21 august au fost întrunite comisiile pentru recepția finală a lucrărilor din cadrul proiectului ,,Apă curată pentru comunitățile bazinului râului Prut" și pentru recepția la terminarea lucrărilor din cadrul proiectului „Aprovizionarea cu apă potabilă a locuitorilor satului Roșu" din raionul Cahul.

Comisiile formate din antreprenori, reprezentanții ADR Sud, ai Autorităților Publice Locale, responsabilii tehnici și reprezentanți ai întreprinderii municipale „Apă Canal", Cahul s-au expus pe marginea executării lucrărilor respectării graficului de execuție și a tehnologiilor în domeniu.  

În cazul recepției finale din cadrul proiectului ,,Apă curată pentru comunitățile bazinului râului Prut" a fost citit procesul verbal al ședinței de recepție la terminarea lucrărilor. Neconcordanțele  depistate  atunci au fost înlăturate în timp, a constatat comisia de recepția și a declarat obiectul drept unul funcționabil.  Directorul ADR Sud, Maria Culeșov, a vorbit în deschiderea ședinței despre dificultățile întâmpinate pe parcursul implementării proiectului și despre cât de necesar este un astfel de sistem care asigură populația cu apă potabilă - vitală unei vieți sănătoase. Primarul localității Manta, Ion Neagu a ținut să menționeze: ,,La început eram confuz cu privire la ce trebuie să facem, aveam o altă imagine expusă, cu timpul, însă am descoperit adevăratul proces de implementare a unui proiect de dezvoltare regională, care este unul foarte complex".

În cazul recepției la terminarea lucrărilor din cadrul proiectului „Aprovizionarea cu apă potabilă a locuitorilor satului Roșu" comisia a depistat careva nereguli și a stabilit un termen de 30 de zile pentru înlăturarea acestora.  Primarul localității Roșu a declarat că mai mult de 50 % din locuitori au primit condiții tehnice pentru începerea procedurii de branșare la sistemul nou construit: „Este proiectul satului și nu al primarului, am participat cu toții la procesul de implementare și am ajuns să avem un rezultat". Urmează ca după branșare antreprenorul să finalizeze și lucrările de reabilitare a stratului de asfalt afectat.

Menționăm că în ambele cazuri problema branșării cetățenilor la sistem este una care persistă și stagnează procesul de conectare la sistemul centralizat de aprovizionare cu apă al orașului Cahul. În acest sens reprezentanții APL vor organiza campanii de informare a cetățenilor din cele 4 localități din sudul Republicii Moldova.

Proiectul ,,Apă curată pentru comunitățile bazinului râului Prut"  a prevăzut construirea infrastructurii adecvate și durabile de alimentare cu apă pentru localitățile Manta, Pașcani și Crihana Veche prin extinderea sistemului de alimentare cu apă centralizat al or. Cahul și creșterea gradului de acces al populației la aceste servicii. Proiectul în valoare de 18718350,00 lei, a fost finanțat din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională.

Pentru mai multe date despre proiect accesați AICI

Proiectul „Aprovizionarea cu apă potabilă a locuitorilor satului Roșu"  a prevăzut  crearea  condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă a celor  3700 locuitori ai s. Roșu. Proiectul este unul finanțat de Guvernul României prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei. În cadrul proiectului au fost montate 12,5 km de traseu, 2 stații de menținerea tensiunii, 5 puncte de aprovizionare cu apă a unităților de transport pentru starea antiincendiară. 

Pentru mai multe date despre proiect accesați AICI