Prima   -  Presa   -  Noutăți - Audieri publice pe marginea proiectului Strategiei de Dezvoltare Regională Sud revizuit

Audieri publice pe marginea proiectului Strategiei de Dezvoltare Regională Sud revizuit

   
21.09.2012   1510 Accesări  

Cimișlia, 21 septembrie 2012. Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) a organizat audieri publice pe marginea proiectului Strategiei de Dezvoltare Regională Sud (SDR Sud) revizuit. La eveniment au participat membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud (CRD Sud), membri ai organizațiilor neguvernamentale, specialiști ADR Sud și reprezentanți ai Autorităților Publice Locale.

Agenția de Dezvoltare Regională Sud a inițiat, cu suportul Agenției Cehe de Dezvoltare, la începutul anului curent procedura de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud (SDR Sud). În urma efortului depus, ADR Sud a reușit să elaboreze varianta preliminară a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud. SDR Sud 2010-2016 în varianta actuală, reprezintă un document revizuit prin, actualizarea datelor statistice utilizate pentru analiza socio-economică a regiunii, sinteza  și analiza schimbărilor intervenite în domeniile prioritare SDR, progresele înregistrate în perioada de implementare a strategiei (2010-2012). În contextul revizuirii SDR Sud, s-a identificat un domeniu nou care necesită intervenție - Eficiența Energetică (EE). Astfel că prioritățile identificate în strategie sunt completate cu măsuri privind sporirea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie, obiectiv care se regăsește și în Strategia Națională de Dezvoltare a Republicii Moldova 2012-2020.

În acest context, Agenția de Dezvoltare Regională Sud a organizat audieri publice pe marginea documentului actualizat: ,,A fost o perioadă în care s-a muncit foarte mult și a rezultatul nu este neapărat vizibil acum. Am colaborat mult cu reprezentanții Autorităților Publice Locale din Regiunea de Sud, cu membrii CRD Sud și cu alți actori. Este rolul fiecăruia  să intervină cu propuneri cu corectări, pentru că cu toții locuim în Regiunea de Sud și suntem și ne confruntăm cu probleme a căror soluționare poate fi cuprinsă în strategie. Vreau să multumesc echipei cu care am lucrat și partenerilor din Cehia"  a menționat Tatiana Aramă, Șef Secție Planificare Strategică și Programare din cadrul ADR Sud.

Șeful direcției Direcție Politică și Cooperare Regională, Dorin Andros, a urmărit să se repsecte procedura legală și concluzionat: ,,Strategia de Dezvoltare Regională Sud  încearcă să acopere domenii de impotanță majoră și nu poate include toate sferele de activitate a unei societăți, pentru că suntem limitați în surse financiareși în acțiuni. Există alternative pentru fiecare domeniu, pe care APL-urile și agenții economici le pot lua în considerație. Noi încercăm să ne concentrăm pe cele prevăzute în SDR Sud." 

Maria Ajder, Membru Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud a propus: ca capitolul eficiență energetică să fie inclus într-un singur capitol și nu în două locuri diferite din strategie, să fie introdusă o scurtă analiză a potențialului de folosire a energiilor regenerabile.

Propunerile recepționate pe parcursul unei săptămâni și în timpul ședinței vor fi incluse în procesul verbal și vor fi, ulterior, analizate de către o comisie special creată care va decide asupra includerii acestora în documentul reactualizat.Urmează ca după crearea comisie, să fie întrunit Consiliul Regional de Dezvoltare Sud și propus spre aprobare   documentul revizuit.

GALERIE FOTO