Prima   -  Presa   -  Noutăți - Directorul ADR Sud, Maria Culeșov: ”Ambiția și perseverența m-au ajutat să devin o femeie de succes„

Directorul ADR Sud, Maria Culeșov: ”Ambiția și perseverența m-au ajutat să devin o femeie de succes„

   
26.09.2012   1862 Accesări  

Interviu din ciclul ,,Femei de succes" acordat de dna Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, publicației regionale "Gazeta de Sud"

 O femeie care își depășește limitele este o femeie care are ca obiectiv succesul atât pe plan profesional cât și pe plan personal. Femeia fără limite încearcă să se îngrijească fizic și psihic, se îmbracă cu stil și eleganță, este conștientă de punctele sale forte cât și de punctele care trebuie îmbunătățite, prețuiește libertatea, natura și tot ceea ce oferă aceasta.Si, mai presus de toate, se cultivă în mod continuu, încearcă să evolueze constant și transformă provocările pe care viața i le pune în cale în oportunități de dezvoltare. Din categoria acestor femei face parte și Maria Culeșov, director al Agenției de Dezvoltare Regională Sud. Mamă a doi copii și soție, bunică și prietenă, având în spatele ei o experiență mai mult sau mai puțin marcantă în sectorul nonguvernamental și politic, se află astăzi în fruntea unei prestigioase și importante structuri de stat și reușește cu o abilitate de invidiat să se mențină pe poziția de lider.  

 - Dnă Culeșov, sunteți femeia care a reușit să adopte cu succes toate cele trei ipostaze: a businessului, a politicului și a femeii conducător. Ați decis să vă opriți la ultima, credeți că vi se potrivește mai bine?

-  De fapt, decizia de a face un lucru sau altul este, de cele mai multe ori, condiționată de posibilități, avantaje, vremuri. Așa a vrut Cel de Sus, să parcurg acest drum și să învăț din fiecare treaptă câte o lecție, fără de care nu aș fi ajuns astăzi aici. Ideea este că tot ce intuești să faci în viață trebuie să pornească de la o bază psihologică. Să existe motivație, talent, dăruire și o pornire interioară de nestăvilit. De mic copil, am perceput imaginea mea ca a unui lider și am căutat doar să urmez instinctelor. Dacă voi simți, în timp, că nu mă simt bine acolo unde sunt, voi renunța, cu siguranță, și voi încerca să caut alternative. Am ajuns să adopt cele trei ipostaze, a businessului, a politicului și a femeii lider, de cele mai multe ori, din întâmplare, fiind chiar constrânsă de situație să acționez într-un fel sau altul.  Produsul a fost și s-a dovedit a fi unul pozitiv.  Am ajuns astăzi acolo unde îmi place să fiu, am în jurul meu oameni care mă înteleg și mă susțin, pot să îmi permit să staționez în această ipostază, chiar dacă tind să fac mult mai mult. Simt că sunt omul potrivit la locul potrivit, și grație implicării mele, pot face ca un mecanism necesar societății să funcționeze.

- Cum este văzută de către ceilalți o femeie lider? 

- Este un lucru bine știut că prejudecățile merg, de obicei, înaintea calităților, a profesionalismului. Nu cred că voi spune ceva nou, este cert faptul că meseria de femeie-lider, într-o societate de tip masculină, este una foarte dificil de practicat. Chiar dacă există prototipul femeii puternice, în mintea celor din jur, în realitate femeia rămâne femeie - sensibilă, dornică de a fi ascultată, înțeleasă și protejată. În lumea bărbaților, dacă ajungi să te consideri la același nivel, toate aceste caracteristici dispar, și ești automat tratată diferit. Am reușit, într-o măsură oarecare, să devin imună la inconștiența celor din jur.

- Cât de importantă este vestimentația unei femei conducător?

- Prima impresie este foarte importantă în domeniul în care activez, aici mecanismul merge invers. Nu am în vedere faptul că trebuie să impresionezi prin vestimentație, cât să dai dovadă de acuratețe, bun gust, moderație și organizare. De aceea, este foarte important să ai școala aceasta, a bunului gust. Faptul că știi să te prezinți în diferite situații corespunzator îți aduce un mare plus, din start. O ținută bine potrivită te ajută să convingi că ești pregătită și  ai făcută tema pentru acasă. Daca tinzi să ai succes în acest domeniu atunci nu trebuie să neglijezi latura vestimentară.

 - Ținutele office pot fi destul de monotone. Cum reușiți să ieșiți în evidență?

 - Nu consider ținutele de birou ca fiind drept monotone. În ziua de astăzi, progresul din domeniul modei își spune cuvântul. Există o alegere impunătoare de piese pe care poți cu ușurință să le combini și să le transformi într-o ținută modernă, poți să te joci în materie de culori și formă. Nu încetez să experimentez și încerc să combin mai multe stiluri și să accesorizez cu moderație. Stilul clasic a devenit unul mai lejer și nu impune astăzi rigorile de altădată.

- Există femei care vă inspiră atât din punct de vedere al ținutei, cât și comportamental?

- Toate femeile mă pot inspira într-un fel sau altul. Dar cel mai des mă inspiră frumusețea. Femeile organizate, îngrijite, cu bun gust, după percepția mea, pot constitui surse de inspirație. Pot să trec pe stradă și să îmi atragă privirea o femeie îmbrăcată deosebit. Mă întorc și o admir. Pot să găsesc în stilul ei idei și să le pun în practică.

- Care au fost cele mai mari și mai dificile bariere în calea realizării Dvs. pe plan profesional, politic și în afaceri?

- Posibil, greutățile pe care le întâmpinăm întăresc ambiția de a nu ceda și de a merge doar înainte. Cel mai greu mi-a fost atunci când am fost impusă de situație să aleg între două lucruri importante. Atunci am avut cele mai mari frământări de conștiință și griji. A existat frica de necunoscut, de lucruri noi, imprevizibile...Cred că zilnic întâmpin bariere, însă dacă ești predispusă să le treci, așa se va întâmpla. Totul pornește de la modul în care te programezi și îți propui să petreci ziua. Mă consider o învingătoare pentru că am multă încredere în forțele proprii. Având o astfel de atitudine reușești să treci peste piedici și să fii gata de o nouă luptă.

-   Cine v-a sprijinit cel mai mult în a ajunge acolo unde sunteți astăzi și, dacă ar fi să va autodefiniți, cine este actualmente  Maria Culeșov? 

- Am fost și sunt o răsfățată a sorții, din simplul motiv că am avut alături familia și oameni care să ma îndrume, să mă susțină. Nu am căutat să fac o selecție în ceea ce privește oamenii care m-au înconjurat mereu, așa s-a întâmplat să am noroc de prieteni și apropiați. Au existat persoane-cheie în anumite momente cruciale din viața mea care au știut să îmi întindă o mână de ajutor și le sunt foarte recunoscătoare. În general, de la fiecare persoană cu care am lucrat am avut ce învăța și cred ca tuturor le datorez, într-un fel sau altul, faptul că sunt aici. Mă atașez foarte repede de cineva și îmi ia mult timp să trec peste despărțiri. De aceea, caut să mențin relațiile cu toată lumea cu care am lucrat cândva. Îmi ajută să păstrez vie o parte din trecutul meu.

- Care sunt secretele menținerii unui echilibru atât de reușit între viața profesională și cea personală?

- De fapt, pentru o mamă împlinirea propriilor copii și o familie care să te susțină reprezintă echilibrul în general. Sigur că nu pretind a fi o gospodină desăvârșită și o familistă convinsă, a fost necesar să fac o mulțime de sacrificii, în special în ceea ce privește familia mea. Echilibrul între carieră și viața personală îl găsești cu timpul, este echivalent cu experiența. Nu susțin, de asemenea, că acum am găsit echilibrul perfect, doar că reușesc să combin mult mai reușit lucrul și familia. Prioritizez, și ceea ce este mai important, după părerea mea, are întâietate în agenda mea.

- Ce calități trebuie să posede o femeie pentru a conduce și a rezista în fața poziției sceptice și discriminatorii a bărbaților care pretind a fi cei mai potriviți pentru așa ceva?

- După cum am menționat, unica armă împotriva prejudecăților este indiferența. Nu poți combate acest lucru, dar poți să treci cu nepăsare pe lângă el. Cred că talentul și ambiția poate trece peste orice stereotip. Oamenii sunt apreciați după faptele care le săvârșesc și trebuie să te axezi pe ideea că memorabile rămân doar faptele bune. Urăsc minciuna și cred că sinceritatea  este un lucru extrem de important. Chiar dacă simți uneori nevoia să voalezi adevărul trebuie să te gândești și la modurile în care se poate interpreta acest lucru.

- Ce sfaturi le-ați da femeilor care își doresc să avanseze și să facă o carieră profesională de succes?

- Nu trebuie să uite că sunt totuși femei. Feminitatea poate sensibiliza în multe cazuri și asta constituie un avantaj. Organizarea este la fel extrem de importantă. Dacă planifici și aranjezi totul, este practic imposibil să nu reușești. Punctualitate, dăruire, să faci ceea ce îți place, în primul rând. Să te conduci după instincte, uneori, să fii dură, dacă este necesar, să nu uiți de micile plăceri ale vieții și să știi să prioritizezi lucrurile în viață. Familia nu trebuie să rămână pe locul doi tot așa cum, orice n-ai face, oriunde nu te-ai afla, trebuie să rămâi femeie în adevăratul sens al acestui cuvânt.

Pentru conformitate: Luminița Netedu, Gazeta de Sud