Prima   -  Presa   -  Noutăți - Au început lucrările Forumului investițional în dezvoltare regională, Purcari 2012

Au început lucrările Forumului investițional în dezvoltare regională, Purcari 2012

   
26.10.2012   2257 Accesări  

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Economiei  în comun cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova au dat startul evenementului care își propune să atragă investitori în partea de Sud a Moldovei - Forumul investițional în Dezvoltare Regională ,,Crearea oportunităților de atragere a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Sud". În prima zi de eveniment, participanții au vizitat proiectele de succes, finalizate sau în proces de implementare și obiectivele turistice din sud-estul Republicii Moldova.

Prima zi de eveniment a întrunit reprezentanți ai Autorităților Publice Locale, potențiali investitori, partenerii de dezvoltare, reprezentanți mass-media. Directorul Agenției de Dezvolatare Regională Sud, Maria Culeșov, a mulțumit celor prezenți pentru interesul sporit față de ceea ce poate să ofere acum Regiunea de Sud și cum tindem să o tarnsformăm prin procesul de dezvoltare regională: ,,Fiecare proiect implementat aici în regiune de ADR Sud sau de partenerii noștri este defapt o dovadă a faptului că Regiunea este în continuă schimbare și merită o șansă, merită să fie investiți bani și resurse.Cetățenii trebuie să simtă susținerea celor din jur pentru a fi încurajați să meargă mai departe. Tot ce au avut de oferit  astăzi raioanele Ștefan Vodă și Căușeni este menținut prin eforturi comune, prin multe sacrificii, prin oameni dedicați meseriei și devotați patriei. Ar fi păcat să nu îi sprijinim și să nu îi promovăm".

Vizita de studiu a inclus:

 Incubatorul de afaceri din Ștefan Vodă - Instituția a fost creată în luna aprilie 2012 cu scopul de a  susține și promova pe cei care își pun temelia unei afaceri. Incubatorul a reușit să faciliteze lansarea mai multor întreprinderi în raion și să le ofere un spațiul necesar de lucru, instruire și consultanță în domeniu.

Întreprinderea Municipală ,,Gospodărie Comunală Locativă" din Ștefan Vodă - Partener în cadrul proiectului ,,Eficientizarea managementului deșeurilor menajere solide în Regiunea de Dezvoltare Sud", întreprinderea menține procedura de colectare separată a deșeurilor menajere. Din august 2011, plasticul adunat este balotat și vandut pentru a fi reciclat. Utilajul necesar colectării separate a deșeurilor a fost asigurat de  proiectul implementat de ADR Sud în întreaga Regiune de Sud.

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Căușeni - reprezintă un monument arhitectural unic în Europa de Sud-est, construit în secolele XVII-XVIII. Monumentul necesită restaurat, procedură costisitoare și realizabilă doar cu ajutorul experților străini.

Complexul sportiv din Căușeni - Construcția este ridicată din banii Fondului Național de Dezvoltare Regională din toamna anului 2010. Aceasta va găzdui competiții sportive și va oferi condiții prielnice de antrenament sportivilor.

Casa memorial ,,Alexei Mateevici" din Zaim, raionul Căușeni - Drumul care leagă muzeul de șoseaua națională Căușeni-Cimișlia este parțial deteriorată și necesită reabilitată, la fel ca și infrastructura turistică.

Forumul investițional în dezvoltarea regională reprezintă o excelentă oportunitate de a promova potențialul Regiunii de Dezvoltare Sud, de a prezenta oportunitățile investiționale ale regiunii și de a stabili parteneriate în vederea inițierii unor proiecte comune.

Sesiunea plenară și atelierele de lucru sunt preconizate a se desfășura în a doua zi a forumului, pe 26 octombrie.

                                                                                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GALERIE FOTO

AGENDA EVENIMENTULUI