Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Galați după experiență în elaborarea și managementul proiectelor

La Galați după experiență în elaborarea și managementul proiectelor

   
22.10.2012   1495 Accesări  

O echipă de funcționari din cele 8 raioane ale Regiunii de Dezvoltare Sud și reprezentantul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, specializați în elaborarea proiectelor, s-a aflat recent într-o delegație în județul Galați, România. Obiectivul principal al vizitei l-a constituit consolidarea parteneriatelor între actorii locali și regionali din Regiunea de Dezvoltare Sud pentru implementarea politicilor de dezvoltare regională.

Având în vedere experiența notorie pe care o are Direcția de Dezvoltare Regională a Consiliului Județean Galați în implementarea proiectelor regionale, cât și în atragerea investițiilor, Centrul Regional Contact-Cahul a organizat pentru reprezentanții autorităților publice locale de nivelul I și II, cât și pentru reprezentanții societății civile din regiune, o vizită de studiu la această instituție.

Funcționarii noștri au trecut Prutul pentru a studia experiența de succes a românilor în elaborarea și managementul proiectelor regionale. Grupul din Republica Moldova a fost constituit din 12 persoane reprezentând structurile de atragere a investițiilor din cadrul consiliilor raionale din Regiunea de Dezvoltare Sud (8 raioane), un reprezentant al ADR Sud, Viorica Cuțitaru și câțiva membri ai echipei de implementare a proiectului. Potrivit Vioricăi Cuțitaru, pe agenda delegației moldovenești prioritară a fost întâlnirea cu personalul Direcției Dezvoltare Regională a Consiliului Județean Galați (DDR).

În cadrul întrevederii, s-au discutat astfel de subiecte precum particularitățile dezvoltării regionale în România, caracteristica Regiunii Sud-Est din care face parte și județul Galați, domeniile și problemele prioritare ale regiunii, precum și structura și obiectivele direcției nominalizate mai sus. Ceea ce-i caracterizează pe români este că ei acordă o foarte mare importanță dezvoltării regionale, fapt confirmat și prin aceea că, spre deosebire de noi, ei au instituită în cadrul APL de nivelul I o atare direcție, în componența căreia muncesc foarte mulți specialiști care se ocupă exclusiv de elaborarea și implementarea proiectelor.

„Domeniul atragerii investițiilor este unul încă nou și foarte puțin explorat în Republica Moldova, specialiștii respectivi din cadrul secțiilor și direcțiilor economie ale consiliilor raionale activând sporadic. În lipsa unui regulament-tip, obținând rezultate destul de modeste, ar fi foarte binevenit să fie preluat și în raioanele Regiunii de Sud modelul structural avansat și experiența de succes a românilor în elaborarea proiectelor și atragerea fondurilor externe", a specificat Viorica Cuțitaru, reprezentantul ADR Sud. Sursa a mai relatat că, din cele văzute și auzite în România, funcționarii noștri au rămas surprinși de multitudinea programelor structurale de care au beneficiat colegii gălățeni în domeniul dezvoltării regionale, de existența unei strânse cooperări interregionale, interne și internaționale, a celei transfrontaliere, inclusiv în cadrul Euroregiunilor.

Proiectul „De la dezvoltarea locală - la dezvoltarea regională a Republicii Moldova" este parte a programului Consolidarea societății Civile în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), și este implementat de Centrul Regional Contact-Cahul. GDS