Prima   -  Presa   -  Noutăți - ,,Versiunea revizuită a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud este mai aproape de realitățile din regiune„

,,Versiunea revizuită a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud este mai aproape de realitățile din regiune„

   
21.11.2012   3641 Accesări  

Miercuri, 21 noiembrie Agenția de Dezvoltare Cehă în comun cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud au organizat festivitatea de încheiere a proiectului de susținere a ADR Sud în actualizarea strategiei de dezvoltare regională. Agenția de Dezvoltare Regională Sud a inițiat, cu suportul Agenției Cehe de Dezvoltare, la începutul anului curent procedura de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud (SDR Sud).

SDR Sud 2010-2016 în varianta actuală, reprezintă un document revizuit prin, actualizarea datelor statistice utilizate pentru analiza socio-economică a regiunii, sinteza  și analiza schimbărilor intervenite în domeniile prioritare SDR, progresele înregistrate în perioada de implementare a strategiei (2010-2012). În cadrul evenimentului s-a discutat despre procesul de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Sud, pașii urmați, procedura, tehnicile inovative, identificarea noilor domenii de intervenție și despre neajunsurile întregului proces. Tatiana Aramă, Șefa Secției Planificare Strategică și Programare din cadrul ADR Sud susține că echipa implicată în proiect a avut multe de învățat de la experții cehi și metodologia aplicată în proiectul de revizuire a SDR Sud va putea fi preluată și în elaborarea strategiilor sectoriale: ,,De fapt versiunea revizuită a SDR Sud este mult mai aproape de realitatea din Regiunea de Sud, înțelegem care sunt punctele forte ale Regiunii prin care am putea să ne promovăm și care sunt punctele slabe în care ar trebui să investim în primul rând."

În contextul revizuirii SDR Sud, s-a identificat un domeniu nou care necesită intervenție - Eficiența Energetică (EE). Astfel că prioritățile identificate în strategie sunt completate cu măsuri privind sporirea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie, obiectiv care se regăsește și în Strategia Națională de Dezvoltare a Republicii Moldova 2012-2020. Directorul Agenției de Cooperare Cehă, Michal Pastvinsky și directorul de proiect, Radim Gill, membru al grupului DHV au mulțumit echipei din cadrul ADR Sud pentru înțelegere și pentru deschiderea spre colaborare. La rândul său Diectorul ADR Sud, Maria Culeșov a mulțumit pentru ajutorul acordat și a asigurat patenerii cehi că viitoarele colaborări nu se vor lăsa așteptate. La eveniment au mai participat reprezentanții Ambasadei Republicii Cehe în Republica Moldova, primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu și colaboratorii ADR Sud.

ADR Sud reamintește faptul că pe parcursul anului 2012 un grup de experți cehi, membri ai grupului DHV au asistat în revizuirea SDR Sud specialiștii din secția Planificare Strategică și Programare din cadrul ADR Sud. Documentul recent actualizat a fost aprobat de către Consiliul Regional de Dezvoltare pe 03 octombrie 2012.