Prima   -  Presa   -  Noutăți - Conferința ”Experiența democrației locale în procesul de transformare„

Conferința ”Experiența democrației locale în procesul de transformare„

   
04.12.2012   2272 Accesări  

Luni, 03 decembrie, la Chișinău s-a desfășurat Conferința „Experiența democrației locale în procesul de transformare". Evenimentul a avut drept scop  consolidarea cooperării dintre Polonia și Republica Moldova în vederea promovării reformei administrației publice locale în țara noastră. Conferința a fost organizată de Fundatia "Solidarity Fund PL" în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor cu ocazia inaugurării "Centrului de Informare a Autorităților Locale din Moldova"din or. Ialoveni și a vizitei Președintelui Republicii Polone în țara noastră.

Oaspeți de onoare ai evenimentului au fost Președintele Republicii Polone Bronislaw Komorowski și Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti care au apreciat organizarea conferinței în scopul promovării descentralizării prin prisma dezvoltării regionale și au încurajat autoritățile moldovene să persevereze pe calea reformelor și democratizării societății. De asemenea, oficialii au vorbit despre colaborarea bilaterală dintre state în scopul inaugurării Centrului de informare ce va sprijini autoritățile locale să își soluționeze problemele și va contribui la dezvoltarea țării noastre.   

În cadrul evenimentului, reprezentanții echipei din Polonia au subliniat importanța intensificării cooperării dintre state în vederea promovării reformelor administrative din Republica Moldova și au prezentat experiența țării lor la acest capitol. De asemenea, ei au menționat că este importantă asocierea comunelor pentru a se sprijini reciproc și a reuși soluționarea problemelor locale.

Totodată, Krzysztof Stanowski președintele Fundației nominalizate a precizat că principala forță a autorităților locale trebuie să fie concentrată în comune, iar celelalte nivele administrative să completeze nevoile comunei. De asemenea, acesta a mai adăugat că sunt dispuși să realizeze cu autoritățile din Moldova un schimb de experiență și bune practici, iar prima inițiativă în acest sens este inaugurarea Centrului de informare în or. Ialoveni.

În acest context, Marcel Răducan Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a vorbit în cadrul conferinței despre rolul și importanța acestui Centru în vederea informării autorităților publice locale despre elaborarea calitativă a unui proiect de succes, informațiile disponibile referitoare la finanțări, potențiali beneficiari de finanțări. De asemenea, ministrul a precizat că echipa de experți din cadrul centrului va oferi informații și va realiza instruiri atît la fața locului, precum și pe baza solicitărilor primite telefonic, prin poștă sau internet. Mai mult, centrul îi va informa pe toți despre procedurile de finanțare la care Republica Moldova este eligibilă pentru tipul de proiect specific inițiativelor și profilului lor.

 "Lansarea acestui centru în baza inițiativei  polono-americane pentru Moldova Task Force, realizată sub egida Comunității Democrațiilor  și a  Memorandumului de înțelegere semnat la 29 iunie anul curent  confirmă rolul important al proceselor de democratizare care au loc în regiune și susține aspirațiile țării noastre de a aprofunda relațiile cu democrațiile viabile" a menționat Marcel Răducan. Totodată, ministrul și-a exprimat recunoștința pentru partenerii din Polonia și SUA, precum și tuturor partenerilor de dezvoltare care au susținut deschiderea Centrului de Informare pentru autoritățile locale din Republica Moldova și urmează să se alinieze acestei inițiative.

Centrul de informare cu sediul la Ialoveni, în cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Centru a fost deschis să servească drept sursă de informare și consiliere pentru autoritățile publice locale din întreaga țară, în vederea elaborării proiectelor și obținerii finanțării pentru necesitățile comunităților.  MDRC