Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ședință de informare privitor la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării

Ședință de informare privitor la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării

   
12.03.2013   1390 Accesări  

11 martie| Chișinău - Ședință de informare privitor la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a organizat luni, 11 martie o ședință de informare cu privire la prioritățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării și participarea Republicii Moldova în contextul acestei inițiative. În cadrul ședinței, Maria Culeșov, director ADR Sud a prezentat statutul și responsabilitățile ADR Sud ca și partener asociat în cadrul unui proiect tipic SUERD - CO-WANDA.

În cadrul ședinței, consultantul național pentru implementarea Strategiei, Andrei Iovu, a prezentat structura de guvernanță a SUERD, responsabilitățile reprezentanților instituțiilor (experți) pe domeniile prioritare, rolul coordonatorului național, structura operațională SUERD în Republica Moldova și contribuția ADR-urilor. Totodată, în cadrul întrunirii au fost analizate posibilitățile de colaborare cu experții pe domeniile prioritare și modalitățile de implementare prin acțiuni și proiecte concrete. S-a discuta conținutul planului de acțiuni privind implementarea SUERD în Republica Moldova și realizările obținute până în prezent. De asemenea, discuțiile au vizat procesul de comunicare și asigurarea vizibilității acțiunilor în cadrul strategiei.

Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, a prezentat statutul și responsabilitățile ADR Sud ca și partener asociat în cadrul unui proiect tipic SUERD - CO-WANDA. Proiectul ,,Convenție pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre" a fost elaborat de 11 parteneri din 9 țări riverane Dunării. Obiectivul principal al proiectului CO-WANDA este acela de a realiza o variantă draft a unei convenții internaționale pentru managementul deșeurilor generate de nave, care să fie aplicabilă tuturor țărilor riverane Dunării. 

Strategia Uniunii Europene (UE) pentru Regiunea Dunării reprezintã un model de cooperare regională la nivel european - inspirat de Strategia UE pentru regiunea Mării Baltice. Strategia este o platformă pentru încurajarea parteneriatelor, atât între autoritățile locale și regionale, cît și între autorități, mediu privat și sectorul neguvernamental, prin generarea de proiecte pentru dezvoltarea regiunii Dunării.