Prima   -  Presa   -  Noutăți - Proiectele de Dezvoltare Regională în atenția Agenției Naționale de Arheologie

Proiectele de Dezvoltare Regională în atenția Agenției Naționale de Arheologie

   
27.03.2013   1341 Accesări  

Instituțiile de proiectare a tuturor tipurilor de lucrări la subteran și subacvatic sunt obligate să coordoneze proiectele respective la capitolul prezența/lipsa vestigiilor  arheologice cu Agenția Națională Arheologică și să prevadă, în caz de necesitate, în devizul de cheltuieli al acestor proiecte mijloacele necesare pentru salvarea vestigiilor arheologice aflate sub pericolul distrugerii.


Luni, 25 martie, Directorul Genaral al Agenției Naționale de Arheologie, Vlad Vornic,   împreună cu Sergiu Tabuncic, au efectuat o vizită la Cimișlia pentru a  informa reprezentanții  Agenției de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) despre sarcinile și atribuțiile instituției pe care o reprezintă. Tot în cadrul vizitei s-a pus în discuție necesitatea efectuării unui control preventiv în ceea ce privește prezența/lipsa vestigiilor arheologice și avizarea proiectelor de dezvoltare regională.

În scopul realizării prevederilor Legii nr. 2018 din 17 septembrie 2010, privind patrimoniul arheologic, Guvernul Republicii Moldova a adoptat la 12 aprilie 2012 Hotărârea nr. 230 privind crearea Agenției Naționale Arheologice. În conformitate cu stipulările actelor legislative și normative nominalizate, Agenției Naționale Arheologice, în limitele competențelor funcționale stabilite, îi revine obligația de implementare a politicii statului în domeniul protejării și valorificării patrimoniului arheologic, în particular, organizarea și exercitarea controlului și supravegherii în numele statului a respectării legislației în acest important domeniu.

Totodată, art.6 alin. (1) al Legii 218 din 17 septembrie 2010 stipulează expres că, în cazul executării lucrărilor de construire, modificare, extindere sau reparare a căilor de comunicație, de curățare a lacurilor, de construire a tuturor tipurilor de conducte, de plantare a pădurilor, a livezilor, a viilor și în cazul executării altor lucrări agricole sau de ameliorări funciare de construire a clădirilor private sau de stat, de executare a excavărilor, inclusiv exploatării de cariere, dotări tehnico-edilitare subterane sau subacvatice, care pot deteriora patrimoniul arheologic, investitorii, persoane fizice sau juriice, de drept public sau privat, instituțiile de proiectare, alte instituții private sau de stat, instituțiile publice finanțatoare, au obligația de a solicita Agenției Naționale Arheologice, efectuarea unui control preventiv în ceea ce privește prezența/lipsa vestigiilor arheologice și avizarea proiectelor lucrărilor prevăzute.

În acest context, Agenția Națională de Arheologie, informează despre obligativitatea prezentării spre avizare a tuturor proiectelor aflate sub incidența Legii privind protejarea patrimoniului arheologic.