Prima   -  Presa   -  Noutăți - Drum nou spre muzeul memorial ,,Alexei Mateevici„ din s. Zaim, raionul Căușeni

Drum nou spre muzeul memorial ,,Alexei Mateevici„ din s. Zaim, raionul Căușeni

   
03.04.2013   2691 Accesări  

Marți, 2 aprilie la Zaim, Căușeni a avut loc prima ședință de lucru din cadrul proiectului ,,Drum de acces spre muzeul memoial ,,Alexei Mateevici"din s. Zaim". La ședință au participat factorii responsabili de implementarea proiectului și au fost puse în discuție subiecte legate de proiectarea drumului, pregătirea terenului pentru începerea lucrărilor și despre responsabilitățile fiecărei părți.

La ședință au participat directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud), Maria CULEȘOV, șeful secției Management proiecte din cadrul ADR Sud, Eugen LUPAȘCU, primarul s. Zaim, Ion VESTE, antreprenorul general, proiectantul, responsabilul tehnic.

Proiectul ,,Drum de acces spre muzeul memoial ,,Alexei Mateevici"din s. Zaim" a fost acceptat spre finanțare la sfârșitul anului 2012, prin decizia CNCDR nr. 18/12. În urma licitației publice nr.13/00093 din 05.03.2013 privind achiziționarea lucrărilor de construcție a drumului R26  drum de acces spre muzeul memorial, grupul de lucru a desemnat cîștigătoare oferta S.R.L. "Irinda-Prim", în valoare de 1755610.00 lei. Contractul a fost înregistrat la Agenția Achiziții Publice și urmează ca după obținerea tuturor autorizațiilor, să înceapă lucrările de reabilitare a drumului.

Obiectivul general al proiectului îl constituie oferirea oportunităților reale de înscriere a Regiunii de Dezvoltare Sud în circuitul turistic național și internațional prin construcția drumului de acces spre Casa Muzeu ,,Alexei Mateevici" din satul Zaim, raionul Căușeni. Costul proiectului este de 1 985 730,00 lei. Suma solicitată din FNDR constituie 90,6% din costul total. Durata de implementare este de 12 luni. Unitatea de implementare - Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud).

Accesul spre muzeu este asigurat de către un alt drum,  care nu permite accesul spre muzeu a autovehiculelor mari (autocare). Drumul nou va trece pe lângă biserica din localitate, construită în 1815 și va oferi acces direct spre casa memorial a marelui poet român, Alexei Mateevici.