Prima   -  Presa   -  Noutăți - Regiunea de Sud - model pentru celelalte regiuni din țară

Regiunea de Sud - model pentru celelalte regiuni din țară

   
05.04.2013   2022 Accesări  

Cimișlia│vineri, 5 aprilie 2013 - Sesiune de instruire ,,Diseminarea experienței acumulate în procesul de elaborare  a Strategiei de gestionare integrată a deșeurilor solide în RDS". Agenția de Dezvoltare Regională Sud a găzduit vineri, 5 aprilie la Cimișlia o sesiune de instruire cu privire la procesul de elaborare a Strategiei de gestionare integrată a deșeurilor solide în Regiunea Sud(SMDS). Colegii din cadrul Agențiilor de Dezvoltare Regională Centru și Nord, reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, au fost informați despre etapele elaborării SMDS și pașii implementării acesteia. SMDS este un document unic pentru Republica Moldova pentru că oferă o viziune națională asupra soluționării unei probleme la nivel regional.  

La 27 decembrie 2011, Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud, a aprobat în unanimitate Strategia de gestionare integrată a deșeurilor solide în Regiunea Sud (SMDS). Elaborarea documentului a fost inițiată în cadrul proiectului ,,Guvernarea deșeurilor IEVP-Est" în anul 2010. Unul din obiectivele principale a proiectului, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat și implementat de consorțiu ghidat de EPTISA, Spania, a fost reducerea riscului parvenit de la gestionarea inoportună a deșeurilor, care creează pericole de poluare  a mediului și a resurselor naturale. Primul pas în elaborarea Strategiei a fost selectarea unei regiuni pilot. În urma concursului a fost selectată Regiunea de Sud. Următorii pași au constat în:  inventarierea depozitelor de gunoi; elaborarea studiului de referință cu privire la elaborarea strategiei regionale privind managementul deșeurilor; organizarea atelierelor de lucru; desfășurarea campaniei de conștientizare; conferință de presă; aprobarea strategiei; crearea asociației APL pentru gestionarea deșeurilor. Maria Culeșov, director ADR Sud, a menționat în cadrul procesului de prezentare a experineței acumulate în elaborarea SMDS, că fiecare etapă a presupus multă muncă, cooperare și insistență: ,,Am început entuziaști, cu foarte puține resurse și am ajuns să finalizăm cu bine un document important pentru Regiunea de Sud. Suntem dispuși să împărtășim din această experiență și să îndrumăm colegii pentru a nu întâmpina aceleași dificultăți".

În procesul de elaborare a Strategiei de gestionare integrată a deșeurilor solide în RDS au fost implicate instituții de nivel național și regional: Ministerul Mediului, ADR Sud, APL-urile de ambele nivele, Î.M ,,Gospodărie Comunal Locativă" din cele 8 centre raionale din RDS, inspecțiile ecologice din RDS, mass-media din regiune și societatea civilă.

Scopul general al Strategiei este de a institui un sistem integrat și sigur pentru mediu și economic eficient, pentru gestionarea deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud din Moldova. Are la bază 5 componente:

1.     Dezvoltarea instituțională

2.     Colectarea și tratarea deșeurilor

3.     Tratarea și eliminarea deșeurilor

4.     Finanțarea și recupararea costurilor

5.     Informarea și educarea publicului

Obiectivele strategice prevăd pe termen scurt, până în 2015, amenajarea gunoiștelor intercomunale (3-5 per raion), pe termen mediu - reducerea a aprox. 200 de depozite neconforme la maxim 7 depozite de deșeuri, pe termen lung - depozitarea deșeurilor în maxim 3 depozite regionale.

Costul total al Strategiei este de 42 365 160 Euro. Până în prezent, în vederea implementării documentului strategic, a fost creată și înregistrată Asociația de management a deșeurilor în RDS, elaborat acordul memorandum pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, identificați finanțatorii pentru elaborarea a 3 studii de fezabilitate pentru 3 microregiuni din RDS.

Participanții la sesiunea de instruire au avut posibilitatea să primească răspunsuri la toate întrebările legate de elaborarea strategiei și constituirea Asociației de Management al deșeurilor de la experții naționali care au fost implicați în tot procesul de lucru cât și de la specialiștii din cadrul ADR Sud.

Sesiunea de informare a fost organizată cu scopul de a transmite practicile de succes, dobândite în cadrul procesului de elaborare a Strategiei de gestionare integrată a deșeurilor solide în RDS, colegilor de la celelalte agenții din țară și Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Documentul strategic a fost elaborat în perioada 2010-2011.