Prima   -  Presa   -  Noutăți - 30 de reprezentați ai administrațiilor raionale învață cum să obțină și să gestioneze corect proiecte de dezvoltare

30 de reprezentați ai administrațiilor raionale învață cum să obțină și să gestioneze corect proiecte de dezvoltare

   
12.04.2013   1524 Accesări  

30 de reprezentanți ai administrațiilor raionale din cele trei regiuni de dezvoltare au posibilitatea de a-și consolida cunoștințele în domeniul elaborării și managementului proiectelor în perioada 8 - 12 aprilie 2013. Modulul de instruire este parte a programului de formare „Planificare și programare la nivel local și regional". Cursul este oferit de Academia de Administrare Publică (AAP).

Cursul a surprins întreg ciclul unui proiect, de la atragerea finanțării la evaluarea și comunicarea rezultatelor obținute. Modulul a inclus exerciții practice, pentru ca fiecare persoană care va obține certificatul de participare să poată scrie un concept de proiect care are șansa de a obține finanțare, dar și de a atinge un impact pentru comunitate.

„Acest program de formare este mai mult decât util pentru activitatea noastră profesională, punând accent pe chestiuni practice și făcându-ne să conștientizăm că e nevoie de a consulta cetățenii la formularea ideii de proiect.", relatează șefa Direcției Dezvoltare regională de la Consiliul Raional Anenii Noi, Svetlana Basarab.

La curs au participat în mare parte specialiști din direcțiile elaborare și implementarea proiectelor, atragerea investițiilor și economie ale administrațiilor raionale.

La 10 aprilie, cei 30 de participanți au efectuat o vizită în teren în raionul Cahul, care s-a făcut remarcat prin implementarea cu succes a mai multe proiecte de aprovizionare cu apă, atât din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (Crihana Veche, Manta), cât și a Guvernului României (satul Roșu).

La 17 iulie 2012, consiliul raional Cahul a aprobat componenta actualizată
 pe apă și canalizare din Strategia raională de dezvoltare socio-economică. Cu asistența GIZ, au fost grupate localitățile pe posibilitățile de conectare la servicii de apă și canalizare, în funcție de accesul la bazine hidrografice și nu neapărat de hotarele administrative. Totodată, GIZ acordă asistență tehnică întreprinderii municipale care administrează serviciul pentru localitățile-pilot, Apă Canal Cahul. În decembrie 2012, a demarat procesul de elaborare a studiului de fezabilitate pentru alimentarea cu apă a raionului.

Materialele pentru modulul de instruire „Managementul și elaborarea programelor / proiectelor" au fost ajustate și pilotate în 2012 de către profesorii Academiei de Administrare Publică (AAP), în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Agențiile de Dezvoltare Regionale (ADR), cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

La 30 mai 2012, MDRC, AAP și GIZ au semnat un Memorandum de înțelegere care prevede cooperarea pentru dezvoltarea capacităților instituțiilor de dezvoltare regională - MDRC, Agențiile de Dezvoltare Regională și Consiliile Regionale pentru Dezvoltare - precum și ale autorităților locale de nivelul I și II. Doar astfel demersul de dezvoltare regională poate fi unul de succes pentru Republica Moldova.

Modulele „Planificarea strategică integrată" (Modulul I) și „Managementul ciclului de proiect" (Modulul II)  vor fi disponibile în calitate de curs gratuit de scurtă durată, pentru reprezentanții APL-urilor și instituțiilor de dezvoltare regională. În acest an, GIZ va sprijini desfășurarea a mai multor runde de instruire:

Programul de formare 3:  Modulul I: 22 - 26 aprilie; Modulul II: 20 - 24 mai (pentru APL I)