Prima   -  Presa   -  Noutăți - 24 milioane de lei pentru construcția drumul Codreni-Sagaidacul Nou

24 milioane de lei pentru construcția drumul Codreni-Sagaidacul Nou

   
30.04.2013   2145 Accesări  

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agenția de Dezvoltare Regională Sud în comun cu Consiliul raional Cimișlia au organizat festivitatea de lansare  a proiectului ,,Construcția drumului Codreni-Sagaidacul Nou". Proiectul este finanțat în proporție de 89 % din banii Fondului Național de Dezvoltare Regională și 11 % din contribuția Consiliului Raional Cimișlia. Lansarea proiectului a avut loc marți, 30 aprilie în incinta Consiliului raional Cimișlia.

Drumul, care va îmbunătăți accesul călătorilor și mărfurilor spre și din 13 sate ale raioanelor Basarabeasca și Cimișlia, are în spate o întreagă poveste. Construcția acestuia a început în 1991, însă odată cu destrămarea URSS, finanțarea proiectului a fost stopată și șantierul a fost lăsat de izbeliște. În toți acești ani autoritățile din localitățile vecine și cele raionale au încercat să găsească soluții pentru reînceperea lucrărilor. În decembrie 2012, prin decizia CNCDR nr. 18/12, a fost acceptat spre finanțare, din Fondul Național de Dezvoltare Regională, proiectul ,,Construcția drumului Codreni-Sagaidacul Nou". În cazul în care nu vor apărea situații neprevăzute în timp de 20 de luni, raionul Cimișlia va avea un nou drum în variantă macadam.

,,Este un lucru îmbucurător pentru toți cetățenii Raionului Cimișlia. Este ceva timp de când nu am mai beneficiat de un astfel de proiect de dezvoltare socio-economică și consider că 24 de milioane de lei este o sumă destul de mare. Din numele meu personal vreau să mulțumesc finanțatorilor și să urez succes antreprenorului", a declarat președintele Raionului Cimișlia, Maxim Colța.

Proiectul ,,Construcția drumului Codreni-Sagaidacul Nou" a fost acceptat spre finanțare la sfârșitul anului 2012, prin decizia CNCDR nr. 18/12. În urma licitației publice nr. 13/00092 din 06.03.2013, privind achiziționarea lucrărilor de construcție a drumului Codreni - Sagaidacul Nou, grupul de lucru a desemnat câștigătoare oferta S.R.L. ,,Acit-Trans" în valoare de 21357584.00  lei.

Obiectivul general al proiectului este crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea social-economică a localităților dezavantajate în Regiunea de Dezvoltare Sud. Construcția drumului va permite conectarea unui alt drum, L580 la traseul național M3. Astfel, se urmărește îmbunătățirea accesului călătorilor și mărfurilor spre și din 13 sate ale raioanelor Cimișlia și Basarabeasca. Costul total este de 25 509 424 lei. Suma solicitată din Fondul Național de Dezvoltare Regională constituie 89% din costul total. Durata de implementare este de 20 de luni. Unitatea de implementare - Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud).

În urma implementării proiectului vor fi construite, în variantă macadam, 4,84 km de drum, ce va permite conectarea drumului L580 la traseul național M3. În mod normal, pentru a ajunge la Chișinău, locuitorii din zonă, înconjoară o bună bucată de drum și irosesc timpul pe care îl vor putea economisi odată ce va fi construită noua porțiune de drum.

Președinta Congresului Autorităților Publice Locale din Moldova, Tatiana Badan, a subliniat faptul că drumul nou construit nu va dezvolta doar ramura social-economică dar va contribui și la creșterea numărului de turiști în zonă.

La evenimentul de lansare au participat în jur de 50 de participanți, primari ai celor 11 localități partenere, mass-media, reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cetățeni ai raionului Cimișlia. Evenimentul a culminat cu semnarea acordurilor de parteneriat și tăierea panglicii pentru începerea lucrărilor de construcție.