Prima   -  Presa   -  Noutăți - Acțiuni comune privind modul de dezvoltare a capacităților membrilor CRD

Acțiuni comune privind modul de dezvoltare a capacităților membrilor CRD

   
21.08.2013   1910 Accesări  

Specialiștii în planificare strategică de la Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Centru și Sud, precum și reprezentanți de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) s-au reunit în cadrul unei mese rotunde pe tema organizării procesului de dezvoltare a capacităților membrilor Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare (CRD) Nord, Centru și Sud din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de ADR Nord, cu suport financiar din partea GIZ.           

Din partea ADR Sud auparticipat șefa  Secției Planificare Strategică și Programare, dna Tatiana Aramă și Alex Sîrbu-specialist  SPSP. 

                   

Participanții la masa rotundă au discutat despre elaborarea unui plan comun de acțiuni pentru organizarea primului eveniment, privind dezvoltarea capacităților CRD și stabilirea subiectelor ce vor fi dezbătute în cadrul primului atelier. Totodată, specialiștii în planificare strategică au stabilit, în comun, responsabilitățile pentru organizarea evenimentelor ce vor urma.

Întrucât cele două structuri regionale, ADR și CRD se completează reciproc la nivel conceptual și operațional, succesul politicii de dezvoltare regională depinde în mare măsură de funcționarea eficientă a CRD, structură ce trebuie să se bazeze pe o conlucrare strânsă și proactivă cu ADR, cu autoritățile publice locale, societatea civilă și mediul privat.

O analiză a activității CRD relevă că interesul și implicarea acestuia în exercitarea drepturilor și atribuțiilor sale este neuniformă. Printre punctele slabe în activitatea CRD este faptul că această structură se limitează deseori la aprobarea formală a documentelor propuse de ADR, intervine extrem de rar în elaborarea documentelor de politici regionale și nu participă activ în planificarea anuală a activității ADR. Totodată, mulți membri CRD întâmpină dificultăți în înțelegerea modalităților concrete de îndeplinire a atribuțiilor lor și a posibilităților de interacțiune cu ADR și cu alți factori interesați din regiune.

În rezultatul conceptului de instruire a CRD - urilor, propus de ADR Sud și susținut de celelalte ADR - uri, precum și a studiului efectuat de GIZ, în luna februarie 2013, membrii CRD au manifestat interes pentru participarea la instruiri de dezvoltare a capacităților în domeniul dezvoltării regionale. Temele ce au generat cel mai mare interes din partea membrilor CRD se referă la rolul CRD în țările europene și la metodele de promovare a conceptelor de dezvoltare regională. În total, 95% și, respectiv, 84% din respondenți și-au exprimat dorința de participare la sesiuni de instruire pe aceste teme.

Considerăm că, în rezultatul implementării programului de dezvoltare a capacităților, membrii CRD din Republica Moldova vor participa activ la planificarea activităților ADR-urilor.

CRD este o structură regională deliberativă, ...