Prima   -  Presa   -  Noutăți - Apeductul Leova-Iargara - prioritatea de ieri și de azi

Apeductul Leova-Iargara - prioritatea de ieri și de azi

   
26.08.2013   2715 Accesări  

LEOVA|23 august 2013

"Nu este un secret faptul că  regiunea Sud este defavorizată comparativ cu Nordul și Centrul țării. Prin eforturile pe care le facem, o vom aduce pe picior de egalitate cu celelate regiuni..." a declarat dna Efrosinia Grețu -președinte al raionului Leova și al CRD Sud, în deschiderea ședinței de lucru din 23 august 2013.

La ședință au participat Ph.Johannsen  - manager de țară în cadrul GIZ- sectorul AAC, V. Bînzaru - șeful DGDR,  M.Culeșov - director ADR Sud, L. Meleca, Al. Muravschi - experți GIZ, E. Lupașcu - șef Secție Management Proiecte, în cadrul ADR Sud.

            

Au fost discutate și analizate etapele implementării proiectului de aprovizionare cu apă a locuitorilor raionului Leova și analizate rezultatele unui studiu de pre - fezabilitate, realizat de experții GIZ. Dl Valerian Bînzaru a venit cu recomandarea de a ajusta datele din proiectul tehnic, realizat în 2007 - la necesitățile anului 2013: evaluarea tarifelor și capacității de plată a cetățenilor, modificarea tehnologiilor utilizate la stațiile de tratare a apelor, capacitatea pompelor - cu consum redus de energie.

Expertul GIZ, Leonid Meleca a realizat un studiu aprofundat al situației în teritoriu, reieșind din necesitățile fiecărui grup de beneficiari, menționînd că creșterea tarifelor este inevitabilă. De aceea ar fi nevoie de subvenționat categoriile socialmente - vulnerabile, cu o capacitate redusă de achitare a serviciilor  AAC.

"Pentru a soluționa această problemă vom organiza o reuniune  a  MDRC, Ministerului  Mediului și GIZ,  care va transmite mesajul despre necesitatea imperativă a aprovizionării cu apă a r-lui Leova, către  Departementul Construcții al GIZ" a conchis V.Bînzaru. La rîndul său,  Ph.Johannsen a declarat  că "GIZ este gata să acorde și suport financiar,  și consultanță, doar să fie lichidate neconcordanțele din studiul de fezabilitate..."

La final, grupul de lucru a convenit asupra următoarelor activități:

  • Campanii de conștientizare a "valorii" apei  de către consumatori;
  • Responsabilizarea cetățenilor prin construcția obligatorie a asistemului de canalizare;
  • Toate primăriile să fie de acord cu transmiterea rețelelor de aprovizionare cu apă în gestiunea unui operator unic.

În acest context, dl V. Bînzaru a venit cu recomandarea de a prelua exemplul Cahulului, care beneficiază de pe urma acestui proiect. Dna E. Grețu a ținut să mulțămească pentru suportul acordat de către grupul de lucru convocat la Leova și și-a exprimat încrederea că deja către 2015 vor avea  soluția în  problema aprovizionării cu apă a r-lui Leova.

CAHUL|23 august 2013

Finalizînd vizitele de monitorizare în Regiunea de Sud, directorul DGDR și specialiștii ADR Sud au efectuat  o vizită și la proiectul  "Lacul Sărat". Aici s-a organizat o ședință pe șantier, a fost evaluată calitatea lucrărilor, iar inspectanții au avut obiecții la calitatea lucrărilor executate, modul  de utilizare și păstrare  a materialelor de construcții, dar și la ritmul lucrărilor. Toate obiecțiile au fost trecute în cartea tehnică, antreprenorul urmînd să indice termenii în care va înlătura toate neajunsurile.

            

În această ordine de idei, vizitele de monitorizare din Regiunea Sud au scos la iveală succesele, dar și insuccesele în implementarea proiectelor de dezvoltare regională.