Prima   -  Presa   -  Noutăți - „Apă – Canal Cahul„- model de regionalizare a serviciilor publice

„Apă – Canal Cahul„- model de regionalizare a serviciilor publice

   
12.09.2013   1724 Accesări  

Ambasada Germană a organizat o vizită în teren pentru jurnaliști, cu scopul de a afla mai multe despre două proiecte realizate în cadrul cooperării germane pentru dezvoltare. Cooperarea germană pentru dezvoltare include asistență tehnică (implementată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ), precum și microproiectele realizate cu sprijinul Ambasadei Germane.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Ambasadei Germaniei în Republica Moldova - Thomas Weithöner, Șef adjunct al misiunii; experți GIZ - Philipp Johannsen, reprezentant de țară, manager de proiect, Dietrich Hahn - consultant superior, Domeniul de intervenție Servicii publice locale; viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor - Liviu Oboroc, directorul Agenției de Dezvoltare de Dezvoltare Regională Sud - Maria Culeșov; președintele  raionului Cahul - Avram Micinschi și primarul or. Cahul- Petru Burlacu.

La proiectul - pilot implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud -"Îmbunătățirea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în comunitățile din raionul Cahul", reprezentantul Ambasadei Germaniei și-a exprimat încrederea în colaborarea pe viitor cu Republica Moldova. Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Liviu Oboroc și-a exprimat convingerea că "va continua colaborarea cu Guvernul Germaniei, și în special cu Agenția Internațională de Cooperare a Germaniei (GIZ), care a implementat și monitorizat mai multe proiecte de dezvoltare regională în Republica Moldova, în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud".

Cei prezenți, au vizitat sediul renovat cu suportul GIZ al Î.M. "Apă - Canal Cahul", au adresat mai multe întrebări angajaților, dar și celor implicați nemijlocit în implementarea proiectului dat. "Acest proiect, inițial, a fost unul local, ce ținea doar de aprovizionarea satului Roșu cu apă, dar cu suportul financiar al României, cu consultanță din partea GIZ și implicarea  ADR Sud, a devenit un proiect regional. Satul Roșu a fost aprovizionat cu apă cu suportul financiar al GIZ, iar  satele Manta, Crihana Veche și Pașcani  - din Fondul Național de Dezvoltare Regională, prin intermediul ADR Sud. Astfel,  aici avem unicul model de regionalizare a serviciilor de aprovizionare cu apă din țară"- a conchis Sergiu Pleșca, consultant GIZ pe domeniul apei si canalizării .

                  

Directorul ADR Sud, dna Maria Culeșov,  a menționat că: "Proiectul dat a fost local, dar calitatea impecabilă a proiectului tehnic și  suportul GIZ, l-au transformat în unul regional. Următorul Apel de Propuneri de Proiecte va vea loc în 2015 și sperăm că vom avea parteneri la fel de buni, gata să ne ajute în implementarea proiectelor de menire socială, mai ales."

Vizita a finalizat la stația de tratare a apei din orașul Cahul, unde au fost analizate toate condițiile de tratare a apei, încăperile și laboratorul, unde sînt prelevate probele la calitatea apei. Primarul or. Cahul, dl Petru Burlacu,  a ținut să mulțămească pentru suportul primit din partea Germaniei, și și-a exprimat speranța că  rețeaua de aprovizionare cu apă din Cahul se va extinde pe viitor, conform tendințelor de clusterizare,  prevăzute și în strategia de dezvoltare a raionului Cahul.