Prima   -  Presa   -  Noutăți - Polonia acordă asistență Republicii Moldova în domeniul Dezvoltării Regionale

Polonia acordă asistență Republicii Moldova în domeniul Dezvoltării Regionale

   
19.09.2013   1116 Accesări  

Mai mulți funcționari din domeniul Dezvoltării Regionale din țara noastră au avut ocazia să participe la un curs de pregătire desfașurat in Polonia, în perioada 7-14 septembrie curent. Delegația din Moldova a fost instruită la capitolul principiilor de funcționare și sistemul de realizare a politicii de dezvoltare.

În cadrul vizitei a avut loc o întilnire la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale(MDR), a Poloniei, unde Delegația din RM a fost întîmpinată de Stanislaw Sudak, Vice-director al Departamentului de Coordonare a Politicii Structurale a ministerului.

Îi cadrul întrunirii de lucru au fost prezentate sarcinile și rolul Ministerului Dezvoltării Regionale din Polonia și realizarea proiectului de sprijin pentru republica Moldova în anul 2013. Reforma social-economică în Polonia și sistemul polonez de planificare strategică în contextul realizării politicii de dezvoltare a țării, precum și politica regională în UE și în Polonia, au fost subiecte la care colegii polonezi au împartășit experiența lor.

Deasemenea funcționarii din RM au fost inițiați în sistemul de alegere și evaluare a cererilor de finanțare a proiectelor individuale, de sistem, concurs în cadrul Programului Operațional, Infrastructură și Mediul Înconjurător, precum și mecanismele ingineriei financiare ce sprijină activitățile de investiție, mecanismele și cadrul organizatorico-juridic, ce deservesc ameliorarea realizării proiectelor investiționale.

În cadrul deplasării, a fost vizitat oficiul Mareșalului Voievodatului Pomerania din orașul Gdansk, care a servit drept exemplu pentru dezvoltarea regională prin cultură, turism și antreprenoriat. Tot aici au fost organizate vizite la un șir de proiecte implementate. 

La ședința de încheiere și rezumare a cursului de pregătire din Polonia a participat și  Iurie Bodrug, Ambasadorul Republicii Moldova în Polonia.

Delegația din Republica Moldova a fost formată din reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agențiilor de Dezvoltare Regională și Consiliilor de Dezvoltare Regională din Republica Moldova.Din partea Agenției de Dezvoltare Regională Sud, a participat șefa secției Planificare Strategică și Programare - Tatiana Aramă, iar din Consiliul Regional de Dezvoltare Sud-Efrosinia Grețu, președinte al CRD Sud.