Prima   -  Presa   -  Noutăți - A fost prezentată Strategia națională de gestionare a deșeurilor

A fost prezentată Strategia națională de gestionare a deșeurilor

   
10.12.2013   1458 Accesări  

Luni, 09 decembrie 2013,

 Ministerul Mediului a prezentat comunității donatorilor și autorităților publice locale Strategia națională de gestionare a deșeurilor pentru perioada 2013-2027, aprobată prin HG nr. 248 din10.04.2013. Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului CO-WANDA  și  a întrunit peste 50 de reprezentanți ai ministerelor de ramură, raioanelor, comunității donatorilor și organismelor internaționale din Moldova a oferit spațiu pentru discuții, încurajare și orientarea părților implicate în vederea atragerii nivelul necesar de investiții în conformitate cu direcțiile prioritare stabilite în Strategia de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova.

"Pe parcursul ultimilor ani, autoritățile publice, acordă din ce în ce mai multă importanță valorificării imensului potențial oferit de către partenerii internaționali de dezvoltare pentru elaborarea si implementarea politicilor publice, inclusiv în domeniul protecției mediului și în special în domeniul gestionării deșeurilor" - a specificat în alocuțiunea sa Gheorghe Șalaru, Ministrul Mediului.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov, a venit cu prezentarea "Strategiei de gestionare integrată a deșeurilor  solide în Regiunea de Sud ", ca partener asociat în cadrul proiectului CO - WANDA. Èšinem să menționăm că ADR Sud a elaborat și aprobat deja Strategia regională de gestionare a deșeurilor, urmînd să fie  elaborate și aprobate și pentru Regiunile Centru și Nord. Șeful - adjunct al Direcției generale dezvoltare regională, în cadrul MDRC, Igor Malai, a menționat importanța Planurilor Regionale Sectoriale și în managementul deșeurilor solide.

Finanțat prin intermediul Programului de Cooperare Transnațională Sud Estul Europei, proiectul „CO-WANDA (Convention for Waste Management for Inland Navigation on the Danube) - Convenție pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre" a fost elaborat de 11 parteneri din 9 țări riverane Dunării. Proiectul a debutat la data de 1 octombrie 2012 și se va finaliza la sfârșitul lunii septembrie 2014, Moldova fiind reprezentată de Agenția de Dezvoltare Regională Sud.