Prima   -  Presa   -  Noutăți - ADR Sud- co-raportor la Conferința regională în cadrul Cooperării Teritoriale Moldova-Ukraina

ADR Sud- co-raportor la Conferința regională în cadrul Cooperării Teritoriale Moldova-Ukraina

   
12.12.2013   1798 Accesări  

Chișinău, 12 decembrie 2013               

       

Promovarea cooperării Teritoriale în Èšările parteneneriatului Estic: Programul de Cooperare Teritorială Moldova-Ukraina.

 La conferința regională,  privind cooperarea transfrontalieră dintre Moldova și Ukraina, au fost mai mulți oficiali din Ukraina , dar și Republica Moldova. În cuvîntul său de deschidere, viceministrul dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Liviu Oboroc, a apreciat colaborarea moldo-ukraineană  în cadrul acestui parteneriat, enumerînd beneficiile și realizările, dar și perspectivele colaborării ulterioare. Oficialii ukraineni, au fost reprezentați de Excelența sa, Ambasadorului Ukrainei la Chișinău-Serghei Pirojkov, Alexei Secarev, Lider de echipă în cadrul  programului de susținere EaPTC, precum și Henno Putnic, Reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova.

În cadrul conferinței, participanții au oferit mai multe detalii despre Programul dat , prin prisma realizărilor obținute. Viceministrul Dezvoltării  Regionale  și Construcțiilor, L .Oboroc,  în cadrul sesiunii "Dezvoltarea regională în RM și opotunitățile de Cooperare Teritorială cu Ukraina", a oferit o prezentare succintă privind dezvoltarea regională  în RM, de la suportul legislativ pînă la ultimele realizări, în baza priorităților existente în Dezvoltarea Regională.

Directorul ADR Sud, Maria Culeșov, a venit cu o prezentare amplă,  în cadrul sesiunii "Dezvoltarea locală și oportunitățile Programului de Cooperare Teritorială din perspectiva  autorităților regionale din Republica Moldova". M Culeșov, a oferit informații detaliate, privind direcțiile prioritare de activitate, dar și colaborarea cu partenerii externi, menționînd succesele obținute în cadrul proiectului "Bird Life International"- în care partener este Ukraina, CO-WANDA, și implicarea recentă  în   proiectul CC- WARE. 

Conferința regională,  continuă cu detalii privind cooperarea transfrontalieră, prin  sesiunea "Dezvoltarea locală și oportunitățile Programului de Cooperare Teritorială din perspectivele autorităților locale", cu detalii venind președintele raionului Soroca - Victor Său, Iacob Ajder- reprezentantul Cahulului în Euroregiunea Dunărea de Jos, și Valeriu Condratiuc - vicepreședintele Raionului Hîncești.

Menționăm că Uniunea Europeană oferă suport financiar, în cadrul Programul de suport pentru cooperare teritorială între țările Parteneriatului Estic (EaPTC), pentru consolidarea și fortificarea legăturilor transfrontaliere. Bugetul total al Programului de Cooperare Teritorială Moldova-Ucraina, constituie circa patru mln de euro.

Prezentarea oferită de către directorul ADR Sud, în cadrul Conferinței Regionale din 12.12.2013: