Prima   -  Presa   -  Noutăți - Drum comunal, construit după 16 ani de așteptare

Drum comunal, construit după 16 ani de așteptare

   
17.12.2013   1668 Accesări  

16 ani, atâta au așteptat locuitorii comunei Cîietu (satele Cîietu și Dimitrova) din raionul Cantemir să aibă acces direct la centrul raional.

O perioadă în care au fost ocoliți de ambulanțe, doctori, polițiști pentru simplul fapt că nu aveau un drum de acces practicabil. Începând cu vara acestui an însă, problemele legate de deplasarea spre Cantemir au fost depășite, datorită implementării proiectului regional „Construcția drumului de acces Dimitrova-Acui" de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud, depus de primăria Cîietu, în parteneriat cu primăria Baimaclia.

Comuna Cîietu a fost până nu demult unica localitate din raion care nu avea un drum de acces spre oraș. Primarul Dumitru Pâslari afirmă chiar că localitatea era unica din toată țară, izolată în acest mod. Acum lucrurile s-au schimbat, spune primarul, în timp ce străbatem de la un capăt la altul drumul 4,6 kilometri care unește cele două localități, Dimitrova și Acui, exact porțiunea care le lipsea localnicilor pentru a se deplasa cu transportul spre Cantemir. „Încă în anul 1997 a existat un proiect de construcție a acestui drum, dar a trecut atâta timp și nimic nu ne ieșea. Cu sprijinul ADR Sud și cu ajutorul Domnului, în 2012 am început lucrul și iată că astăzi suntem fericiți. Șoseaua nu este una ideală, n-are marcaj rutier, dar e împlinirea unui vis a peste o mie de cetățeni", spune D. Pâslari.

Locuitorii se bucură că a fost construit acest drum. „De-ați ști câte probleme am avut înainte, în special femeile gravide care erau nevoite să nască în sat, fără  asistență medicală", povestește o locuitoare din Dimitrova, Vera Creangă. Iar un bărbat în vârstă își amintește că trebuia să facă peste 100 de km în plus ca să-și perfecteze un act la Cantemir. „Nici nu vreau să-mi amintesc prin ce nevoi am trecut, mai ales atunci când ploua. Mergeam prin Comrat, ca să ajungem la Cantemir pentru o simplă procedură", precizează Petru Daghi. Primarul adaugă că oamenii se trezeau la șase dimineața, urcau în autobuzul Cîietu-Chișinău, în Comrat coborau, iar de acolo luau alt microbuz spre Cantemir. „De când s-a deschis drumul, pe aici circulă și oamenii din Ceadâr-Lunga, Taraclia, cărora le este mai aproape să ajungă la Cantemir sau la drumul național, spre Leova. Nu numai eu, cu toții suntem mulțumiți de acest drum și tare mult l-am așteptat. Cineva spunea că e un proiect politic, însă oamenii nu știau cum să ajungă la același spital, la maternitate, la Oficiul Stării civile sau la secția de pașapoarte", menționează Dumitru Pâslari.

O comisie din reprezentanți ai Inspecției de Stat în Construcții, Administrației Drumurilor, Inspectoratului Ecologic, Serviciului de Pompieri și ai Serviciului pentru Supravegherea Sănătății Publice au examinat calitatea și volumul lucrărilor. A mai rămas ca drumul să fie asfaltat, pentru ca să aibă o viață cât mai lungă.

Potrivit lui Valeriu Mocanu, șeful Direcției Construcții și Dezvoltare Teritorială a raionului Cantemir, proiectul asigură o mai bună mobilitate a oamenilor, dar și încrederea în capacitățile autorităților locale. „Atât pentru comunitate, cât și pentru autoritățile publice locale acest eveniment este o mare realizare și un semn bun, care ne face să credem că satele Moldovei au viitor", declară V. Mocanu.

Proiectul „Drum de acces Dimitrova - Acui", implementat de ADR Sud și finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională ,a fost lansat în anul 2012. Lucrările s-au desfășurat pe parcursul unui an, costul fiind de 15,3 milioane de lei.

Ion Surdu

 

 

http://unimedia.info/stiri/drum-comunal--construit-dupa-16-ani-de-asteptare-69587.html