Prima   -  Presa   -  Noutăți - Apeductul care îi va face pe oameni mai sănătoși

Apeductul care îi va face pe oameni mai sănătoși

   
14.01.2014   1879 Accesări  

Locuitorii satului Roșu din raionul Cahul au scos din viața lor unul din factorii de risc care le afecta sănătatea. Este vorba despre consumul de apă potabilă.

Iarna aceasta se împlinește un an de când în această localitate a fost finalizat cu succes un proiect de aprovizionare cu apă potabilă, prin construcția unui apeduct nou. Localnicii, care recunosc că se certau înainte pentru o găleată cu apă, acum sunt mulțumiți că o pot consuma oricând.

                 

În fiecare an, Centrul Național de Sănătate Publică avertizează că apele subterane sunt un pericol pentru sănătatea oamenilor. Ponderea probelor din sursele centralizate subterane de apă potabilă care nu corespund parametrilor chimici constituie aproape 75 la sută.

Din fericire, sunt localități unde o idee bună, susținută cu bani și implicare, a schimbat situația general valabilă pe țară. Satul Roșu este un exemplu - aici oamenii consumă apă sigură. Niciuna din cele 128 de fântâni din sat nu are apă potabilă, iar bolile hepatice erau printre principalele cauze ale adresării oamenilor la medici. În luna noiembrie 2012, de hramul satului, localnicii au soluționat această problemă prin darea în exploatare a unui apeduct.

Un succes comun al autorităților și sătenilor

Realizarea proiectului de construcție a apeductului a fost o adevărată provocare atât pentru satul Roșu, cât și pentru întreaga regiune, mai ales că rezultatul final este unul complex. „Ne-am propus inițial să alimentăm numai satul cu apă, dar ni s-a spus că pentru a câștiga proiectul, el trebuie să aibă impact regional. Apoi am fost consultați de experți internaționali care ne-au ghidat în direcțiile corecte și ne-au sugerat să construim și sistemul de canalizare. Cu susținerea autorităților raionale, cu suportul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, și cu finanțarea Guvernului României și a Agenției de cooperare internațională a Germaniei (GIZ) ne-am îndeplinit visul",  spune primarul satului, Grigore Furtună.

O parte a succesului acestui proiect se datorează locuitorilor satului care au înțeles că majoritatea bolilor sunt cauzate de calitatea apei potabile. Ei s-au mobilizat, au format grupuri de lucru și au participat nemijlocit la lucrările de construcție. Astfel, a fost facilitat procesul de racordare tehnică a apeductului la gospodăriile casnice, iar timp de două luni au avut loc aproape 500 de racordări. Astăzi, din cele 850 de gospodării, în jur de 70 la sută au apă potabilă în robinete.

În prezent, locuitorii din satul Roșu achită 12 lei pentru un metru cub de apă, însă prețul s-ar putea schimba, dacă va fi creat un operator regional care va gestiona sistemele de alimentare cu apă din tot raionul Cahul. „De fapt, inițierea procesului de regionalizare a serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă din raion este un rezultat semnificativ al acestui proiect. Întreprinderea „Apă Canal" Cahul gestionează la moment atât sistemul construit în Roșu, cât și sistemul de apeduct din Crihana Veche și Manta, fiind pregătită pentru extindere pentru alte localități", precizează șeful Secției management proiecte din cadrul ADR Sud Eugen Lupașcu.

Oamenii din satul Roșu au și ei numai cuvinte bune despre această realizare. De fapt, satisfacția lor s-a văzut în prezența masivă la ceremonia oficială de anul trecut, la care au participat nu doar liderii locali, ci și secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al RM, Anatolie Zolotcov, reprezentați ai ADR Sud și ai GIZ. „Acum e mult mai bine cu apă la robinete. Este aici la noi o fântână, dar înainte era numai sfadă între vecini când se termina apa. Acum și apa este mai calitativă", spune localnica Elena Crețu.

Proiectul de aprovizionare cu apă a fost gestionat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud, cu sprijinul financiar oferit de Guvernul României, prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", implementat de GIZ. Valoarea poriectului s-a ridicat la 2,8 milioane de lei.

Ion Surdu

http://www.ziuadeazi.md/post/apeductul-care-ii-va-face-pe-oameni-mai-sanatosi