Prima   -  Presa   -  Noutăți - Invitație de participare/colaborare în proiect a APL I!

Invitație de participare/colaborare în proiect a APL I!

   
29.01.2014   1420 Accesări  

„Centrul de Consultanță în Afaceri" (CCA) Vă invită să participați la proiectul "Rețeaua Locală/Regională pentru Dezvoltarea Economică în calitate de element decisiv pentru sporirea competitivității în regiunile Bazinului Mării Negre (Black Sea LRED-Net)".

Proiectul este implementat de „Centrul de Consultanță în Afaceri" (CCA) în parteneriat cu: Centrul Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului Mic și Mijlociu (SMEDNC) din Armenia, "Camera de Comerț și Industrie a Republicii Armenia,  Gegharkunik" (GCCI) - Armenia,"PIERIKI ANAPTIXIAKI S.A.-O.L.A." - Grecia, "Institutul Caucazian pentru Cercetare Economică și Socială" - Georgia, "Agenția pentru Afaceri" - Bulgaria.

Scopul general al proiectului este de a consolida capacitățile antreprenoriale și administrative ale actorilor-cheie locali DELR (Dezvoltarea Economică Locală și /sau Regională):  pentru a intensifica coeziunea de ordin social, informațional, comercial etc. la nivel local, precum și între țările-partenere, încurajând astfel autoritățile naționale să extindă oportunitățile de cooperare și să asigure sinergia eforturilor spre o viață mai bună în regiunea Bazinului Mării Negre.

Grupul-țintă al proiectului este constituit din toate părțile interesate relevante, de nivel local, responsabile de sau angajate în procesul de DELR, : autoritățile locale, primari, consiliile orășenești, sectorul privat, ONG-uri, organizațiile societății civile, agențiile de dezvoltare regională, prestatorii de servicii în domeniul afacerilor, persoanele active etc.

În procesul de implementare se va utiliza  un nou instrument - PACA ( evaluare participativă a avantajului competitiv ) care reprezint un set de instrumente folosite pentru a veni cu un diagnostic de avantaje și dezavantajele competitive unei localități ( de exemplu, un cartier , oraș sau comuna ) sau un sector ( cum ar fi turismul , agricultură sau comunitatea de afaceri formal) , combinate cu propuneri concrete , practice de stimulare a economiei locale sau regionale . Una dintre caracteristicile sale cheie este mobilizarea actorilor locali din sectorul public și privat, precum și societatea civilă să-și asume dreptul de proprietate de evaluare a economiei locale, precum și a inițiativelor rezultate de îmbunătățire a localității .  Un alt grup-țintă este format din companiile nou create și ÎMM din comunitățile selectate. Mai mult de 50 de ÎMM și companii nou create vor fi implicate în activitățile Acțiunii Comune. Din acest număr total, cel puțin 250 de ÎMM și companii nou create vor beneficia de suport direct, prin intermediul unor sesiuni de instruire, consultanță etc.

Principalele activități ale programului implică:

  • Evoluția capacităților partenerilor programului în direcția punerii în aplicare a activităților locale / regionale de dezvoltare economică.
  • Schimbul de informații, organizarea de trening-uri , implementarea  programelor-pilot.
  • Evoluția capacităților locale de aplicare efectivă a măsurilor de dezvoltare economică locală / regională.
  • Instruirea  echipelor locale și evaluarea  a cel puțin 3 avantaje competitive locale (prin exercițiu PACA) din țările participante la program.
  • Identificarea și implementarea inițiativelor de dezvoltare economică locală / regională.
  • Stabilirea de rețele locale / regionale de dezvoltare economică între țările participante.
  • Identificarea, implementarea  și coordonarea de follow-up a inițiativelor transfrontaliere.

Rezultatele scontate ale Proiectului sunt:

  •  În 15 comunități /regiuni ale țărilor partenere vor fi organizate 15 Exerciții de Evaluare Participativă a Avantajului Competitiv (PACA).
  •  Cel puțin 75 de părți interesate locale, dintre care 45 din cadrul autorităților locale, vor beneficia de sesiuni de instruire, conform metodologiei DEL.
  •  Cel puțin 250 antreprenori din 5 țări participante își vor îmbunătăți abilitățile antreprenoriale și de gestionare a afacerii, prin intermediul a diverse evenimente de instruire și consultanță.
  •  Cel puțin 50 de companii nou create vor lansa noi afaceri în baza avantajelor competitive ale localităților, identificate în cadrul exercițiilor de DEL.
  •  Cel puțin 5 inițiative transfrontaliere vor beneficia de susținere și ghidare din partea echipei de proiect.

        Inițiativele vor fi lansate și implementate de către actorii locali după încheierea proiectului

Pentru mai multe detalii despre proiect  accesați site-ul : www. cca-ngo.org

Manager de Proiect: Anatol Palade : apalade@cca-ngo.org, tel :022/210089.