Prima   -  Presa   -  Noutăți - Întreprinderile mici și mijlocii vor fi școlarizate pentru a deveni mai competitive la nivel regional

Întreprinderile mici și mijlocii vor fi școlarizate pentru a deveni mai competitive la nivel regional

   
20.03.2014   1188 Accesări  

Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii vor fi instruiți pentru a putea prezenta la achizițiile publice desfășurate de Agențiile de Dezvoltare Regională oferte mai profesioniste și mai competitive. În special, se va pune accent pe patru domenii prioritare pentru dezvoltarea regională:

  1. apa și canalizarea;
  2. eficiența energetică în clădirile publice;
  3. managementul deșeurilor solide;
  4. drumurile locale și regionale.

Suportul complementar pentru sectorul privat va fi acordată de compania de consultanță sequa, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Asistența are loc cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud.

Astfel, la 19 martie 2014 a avut primul atelier de planificare a activităților de sprijin pentru sectorul privat, care urmează a fi desfășurate până la finele lui 2015. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agențiilor de Dezvoltare Regională, Camerei de Comerț și Industriei, Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, dar și ai asociațiilor de business.

La atelier au fost analizate provocările din domeniul achizițiilor publice: informarea defectuoasă, carențe ale cadrului legal și normativ, numărul limitat de companii care pot participa la licitații consistente. 

Ulterior, s-a discutat despre crearea grupurilor de lucru la nivel național și regional, care vor fi responsabile de implementarea reușită a acțiunilor planificate în vederea creșterii capacităților întreprinderilor mici și mijlocii de a participa la achiziții desfășurate de Agențiile de Dezvoltare Regională în cele 4 sectoare.

Din Grupul național de lucru ar putea face parte:

  • Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor
  • Camera de Comerț și Industrie a RM
  • Ministerul Finanțelor / Agenția Achiziții Publice
  • Confederația Națională a Patronatelor din RM
  • Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii
  • Ministerul Mediului
  • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor
  • Agenția pentru Eficiență Energetică
  • Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei

Grupurile regionale de lucru ar putea include în componența lor:

  • Agențiile de Dezvoltare Regională
  • Camera de Comerț și Industrie (filiale din Regiunile de dezvoltare Nord, Centru, Sud)
  • Confederația Națională a Patronatelor din RM
  • Membrii sectorului privat din cadrul Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare
  • Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei

Urmează ca propunerile de conceptualizare a activităților să fie compilate de sequa care, în comun cu partenerii, va stabili un plan de acțiuni.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.