Prima   -  Presa   -  Noutăți - Prim-ministrul Iurie Leancă a vizitat Î.M. „Apă-Canal Cahul„

Prim-ministrul Iurie Leancă a vizitat Î.M. „Apă-Canal Cahul„

   
31.03.2014   2267 Accesări  

       

Pe data de 27 martie a.c. prim-ministrul Iurie Leancă, a realizat o vizită de lucru în raionul Cahul. Oficialul a  vizitat stația de pompare a apei din s. Roșu, renovată în cadrul unui proiect susținut de parteneri europeni și implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud. Datorită acestor investiții 2100 de locuitori ai satului Roșu (adică 75%), au apă potabilă.

Iurie Leancă a declarat că dezvoltarea regională este un sector care a beneficiat, în ultimii ani, de o atenție sporită. „Aceasta și este integrarea europeană pe care ne-o dorim și pentru care muncim: bunăstarea fiecărui cetățean și modernizarea Moldovei. Și aceasta este modalitatea de a ne integra în Europa, aducând valorile și standardele europene în viața cotidiană a fiecăruia dintre locuitorii țării", a precizat premierul. În context, șeful Executivului a mulțumit Guvernelor Germaniei și României, care au contribuit cu aproape trei milioane de lei la reabilitarea stației de pompare a apei și a infrastructurii de aprovizionare cu apă din satul Roșu.

Prezent la eveniment, Matthias Meyer, Ambasadorul Germaniei la Chișinău, a menționat importanța proiectului pentru dezvoltarea rurală a Republicii Moldova. „Eu sunt de la țară, dintr-o comună germană. Știu ce înseamnă problema apei potabile. Noi am reușit să aducem apa în comuna noastră timp de zece ani, aceasta fiind perioadă de care a fost nevoie pentru realizarea unui proiect asemănător. Voi sunteți norocoși, ați reușit doar în doi ani", a spus Matthias Meyer.

În curând, locuitorii din Roșu vor avea acces și la rețeaua de canalizare, care va fi construită grație unei contribuții de 720 de mii de euro, oferită de Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Premierul a vizitat și sediul întreprinderii „Apă Canal Cahul", unde blocul tehnic și dispeceratul au fost renovate datorită unui sprijin de 34.000 de euro, oferit de aceiași parteneri germani. La dispecerat, i-a fost prezentat sistemul nou implementat SCADA, care se ocupă de monitorizarea în regim on - line a situației de pe la stațiile de pompare (afișează indexul debitmetrelor, consumul de apă pe oră, nivelul apei în bazin, presiunea în rețelele de apă, consumul de energie electrică).

Asistența financiară nerambursabilă a Guvernului Germaniei pentru modernizarea serviciilor publice locale din Republica Moldova, în anii 2010-2015, va constitui aproape 18 milioane de euro.