Prima   -  Presa   -  Noutăți - Consolidarea Regiunii Dunării, abordată la cea de-a V-a Reuniune a Academiilor Dunărene

Consolidarea Regiunii Dunării, abordată la cea de-a V-a Reuniune a Academiilor Dunărene

   
08.04.2014   1008 Accesări  

Cea de-a V-a Conferință a Academiilor Dunărene s-a desfășurat, ieri, la Chișinău. Evenimentul a întrunit reprezentanți ai Academiilor de Științe din regiunea Dunării, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai comunității științifice ale statelor din regiune, ambasadori, precum și membri ai Guvernului țării noastre.

Scopul reuniunii a fost de a analiza perspectivele integrării în spațiul european de cercetare prin prisma cooperării regionale și prin colaborarea eficientă în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). 

Coordonatorul național al SUERD, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Liviu Oboroc, a menționat importanța participării țării noastre la Conferință, ca membră a Strategiei,  și a subliniat   necesitatea identificării soluțiilor pentru valorificarea oportunităților oferite de Dunăre și de regiune în general. Viceministrul Oboroc, a specificat că Programul Transnațional Dunărea 2014-2020 este un instrument important care va permite finanțarea proiectelor în regiunea Dunării, inclusiv pe prioritatea „Dezvoltarea societății bazate pe cunoaștere prin cercetare, educație și tehnologii ale informației„.   

Pe parcursul Conferinței au fost discutate subiecte ce țin de importanța științei, cercetării în procesul integrării în spațiul european de cercetare, necesitatea consolidării efortului în promovarea Strategiei și valorificarea resurselor existente pentru dezvoltarea regiunii. De asemenea, reprezentanții Academiilor de știință au prezentat proiectele în implementare și inițiativele pentru perioada următoare, nominalizînd domeniile: energia durabilă, calitatea resurselor apelor, riscuri de mediu și biodiversitatea, prevenirea inundațiilor, sectorul IT și competitivitatea întreprinderilor.

Reprezentantul Comisiei Europene, Wolfgang Streitenberger a menționat beneficiile coordonării tuturor programelor și strategiilor transnaționale existente și a apreciat inițiativele și parteneriatele Republicii Moldova în cadrul SUERD.

 Amintim, Conferința Academiilor Dunărene a fost organizată de Academia de Științe a Moldovei în comun cu Academia Europeană pentru Științe și Arte din Austria.

Detalii aici: http://www.asm.md/?go=noutati_detalii&n=6120&new_language=0