Prima   -  Presa   -  Noutăți - ADR Sud și Academia de Științe a Moldovei își intensifică colaborarea

ADR Sud și Academia de Științe a Moldovei își intensifică colaborarea

   
05.06.2014   1310 Accesări  

Cimișlia/5 iunie 2014

În baza Memorandumului de colaborare semnat  între Agenția de Dezvoltare Regională  Sud și  Academia de Științe a Republicii Moldova, a fost organizată o masă rotundă privind promovarea realizării șiințifice  în cadrul Agențiilor de Dezvoltare Regională din Moldova.

La reuniune au participat specialiști ai ADR Sud,  reprezentanți ai Consiliilor Raionale Leova și Cimișlia, primăriei Cimișlia.

În debutul evenimentului, Valentin Crîșmaru, reprezentant al Institutului de Ecologie și Geografie (IEG) în cadrul Academiei de Științe din Moldova, a declarat că "e timpul să îmbinăm știința și practica , mai ales că instituțiile de dezvoltare regională și-au extins activitatea, astfel ca ceea ce le poate oferi mediul academic să fie utilizat cu succes în activitatea lor".

Reprezentanții  IEG  au prezentat atlasele regionale ca rezultat și sursă a  cercetărilor minuțioase, care reflectă detaliat situația din teritoriu. Mai ales că pentru crearea unui atlas regional se studiază o multitudine de surse. Un atlas regional conține cele mai variate informații , pornind de la harta fizică și terminînd cu componența etnică și religioasă.  O componentă importantă a atlasului prezentat, a fost harta calității apei potabile, foarte utilă  pentru Regiunea Sud.

În cadrul evenimentului, a fost prezentat atlasul regional elaborat pentru UTA  Găgăuzia, situată în zona de sud a Republicii Moldova, cu un specific etno-social .

Au mai fost abordate subiecte ce țin posibilitatea ADR Sud  de a  implementa tehnologia   SIG (informare geospațială), în scopul menținerii, administrării  și analizei datelor cu caracter spațial, precum și necesitatea elaborării pașaportului socio-uman al localităților, ca reper al dezvoltării regionale.

Participanții s-au declarat interesați de posibilitatea elaborării unui asemenea atlas și pentru Regiunea  de Dezvoltare Sud,  de veridicitatea datelor expuse, precum și durata elaborării unui atlas similar.

Importanța evenimentului din spusele participanților:

 Onu Nadejda, specialist funciar în cadrul primăriei Cimișlia: "Ședința de astăzi este utilă  prin posibilitatea creării unei imagini mai detaliate, în ceea ce privește probemele și strategiile de dezvoltare a Regiunii".

Natalia Răileanu, șefa secției economie și atragerea investițiilor, CR Cimișlia:  "Oportunitatea de a elabora în comun cu  specialiștii IEG, a unor atlase regionale va contribui la elaborarea strategiilor sectoriale și proiectelor investiționale, care ar îmbunătăți imaginea raionului și a Regiunii. Informația amplă  însumată în atlase, va fi utilă și prin faptul că ar oferi detalii și despre patrimoniul istoric și cultural al Regiunii".

Ion Codreanu, specialist  relațiii funciare și cadastru, Direcția Dezvoltare Teritorială: "Un asemenea atlas ar putea permite să se facă cadstre  specializate, ar conține informație utilă și importantă, actualizată și adaptată la realități".