Prima   -  Presa   -  Noutăți - Perspective și inițiative oferite de Forumul regional organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud

Perspective și inițiative oferite de Forumul regional organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud

   
02.10.2014   1179 Accesări  

Forumul  regional "Antreprenoriatul - factor - cheie în dezvoltarea regională", organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud  și-a  atins scopul. Prezența a peste  150 de persoane la eveniment,  a demonstrat interesul  pentru subiectele abordate în cadrul evenimentului.

                

De menționat,  că la Forum  a fost prezentă o delegație  de antreprenori din România, condusă de  Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova, care s-au arătat  gata să investească în parcul industrial Cimișlia. Vasilică Diaconu, antreprenor din România,  a declarat că ar putea iniția aici o afacere în sectorul producerii de mobilă, cu angajați  autohtoni.  Antreprenorii  români, Krzystof Grabowski și Valentin Mălăiescu,  și-au împărtășit  experiența  cu antreprenorii prezenți, abordînd subiectul prin prisma reușitelor  și provocărilor. Al doilea ca mărime parc industrial din România, SC Ploiești Industrial Parc SA, a fost prezentat de către directorul Parcului industrial, Dl Andrei Tudor.

Despre  rolul amplasării parcurilor industriale  în regiuni,  a comunicat publicului  expertul slovac, Vladimir Benc, cercetător senior în programul de politică economică.

Totodată,  șeful Delegației UE în RM, Pirkka Tapiola, a declarat că în cel mai scurt timp cu suportul Uniunii Europene, Cimișlia ar putea avea un incubator de afaceri - pînă la sfîrșitul anului curent  sau începutul lui 2015.

Experiența în acest domeniu a fost diseminată de către Lucian Sandu, expert român în Biroul Dezvoltarea Afacerilor, dar și de  rezidenți  ai incubatoarelor de afaceri  autohtone.  Exponenții  au relatat despre istorii de succes,  provocări și perspective,  oferite de  incubatoarele de afaceri.

Forumul a culminat cu semnarea a două  acorduri de parteneriat între ADR Sud și  filialele Camerei  de Comerț și Industrie  din Cahul și Hîncești, care ar  spori  colaborarea  dintre ADR Sud   și mediul privat din Regiune.

                  

 Astfel, Forumul regional „Anteprenoriatul - factor-cheie în dezvoltarea regională" a favorizat  creșterea gradului de conștientizare, informare și familiarizare a actorilor din regiune privind rolul sectorului privat în dezvoltarea regională și mecanismele de stimulare a acestuia, evidențiind  ca oportunitate parcurile industriale și incubatoarele de afaceri.  Inițiativele și ideile propulsate în cadrul și după  reuniune, ar putea  contribui ca  Regiunea Sud  să devină prosperă și atractivă sub toate aspectele.