Prima   -  Presa   -  Noutăți - Aspecte practice de monitorizare și sprijinire a investițiilor străine împărtășite de experți polonezi, în Regiunea de Dezvoltare Sud

Aspecte practice de monitorizare și sprijinire a investițiilor străine împărtășite de experți polonezi, în Regiunea de Dezvoltare Sud

   
15.12.2014   1798 Accesări  

Cimișlia/12 decembrie 2014/ Sesiune de informare ASPECTE PRACTICE DE MONITORIZARE ȘI SPRIJINIRE A INVESTIÈšIILOR STRÄ‚INE

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC),  în cooperare  cu Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) și Agenția Poloneză pentru Informații și Investiții Străine (PAlilZ), a lansat recent un proiect complex de instruire, care are drept scop preluarea experienței poloneze în domeniul atragerii investițiilor străine directe.

                          

Prima etapă a ciclului  de instruire a avut loc la Chișinău în perioada 17-19 septembrie curent, la seminar fiind prezentată experiența Poloniei în elaborarea profilurilor investiționale, aspecte practice  ale evaluării proiectelor investiționale și soluționarea  întrebărilor cu privire la barierele și restricțiile privind accesul la fonduri.

Cea de-a doua etapă s-a desfășurat în perioada 27-29 octombrie, cînd a avut loc un atelier de lucru, organizat în baza principiului abordării individuale , axat pe pregătirea de dosare investiționale. Această etapă a presupus analiza situației financiare a companiei, gestionarea costului de capital, evaluarea  proiectelor de invistiții. Participanții la atelier au lucrat în grupuri, sub mentoratul experților polonezi, fiecare grup elaborînd cîte un teaser investițional.

Ultimul eveniment în cadrul proiectului dat, a constat în vizite ale reprezentanților  PalilZ în cele  trei ADR din țară. Astfel, la data de 12 decembrie curent, o delegație poloneză a efectuat o vizită la ADR Sud. Experții polonezi  Monika Zdrojek, Șeful Direcției de Dezvoltare Regională, Agenția Poloneză pentru Informații și Investiții Străine, Dl. Adam Malecki, Director adjunct al Departamentului de Investiții Străine, Agenția Poloneză pentru Informații și Investiții Străine, au familiarizat  specialiștii ADR Sud cu modalitatea de atragere a investițiilor străine în Polonia  și   au realizat un studiu de caz pentru a accentua aspectele care i-ar putea interesa pe investitori.

În rezultatul ședinței, s-a convenit realizarea unui  proiect pentru anul 2015, de care ar beneficia  APL-le din Regiunea de Dezvoltare Sud.