Prima   -  Presa   -  Noutăți - Agenții economici din Regiunea Sud din nou instruiți în achiziții publice

Agenții economici din Regiunea Sud din nou instruiți în achiziții publice

   
09.07.2015   1083 Accesări  

Achizițiile publice din nou au fost discutate în cadrul seminarului "Oportunitățile sectorului privat prin  optimizare și asociere", acesta fiind petrecut la Cimișlia, cu implicarea agenților economici și reprezentanții APL- urilor din Regiunea Sud.

Eugen Lupașcu, șef secție management proiecte ADR Sud a salutat cordial participanții, agenții economici din Regiunea Sud, precum și  partenerii GIZ, SEQUA și  echipa de experți de la CCI. La fel, a menționat despre importanța majoră proiectului pentru acordarea suportului complementar sectorului privat, ce  vine să dezvolte capacitățile operatorilor economici din Regiunea Sud,  cum să consolideze eforturile comune pentru a putea  participa la procedurile de achiziții publice. "Cu regret s-a constatat că participanții la licitații sunt de obicei agenții economici din Chișinău și nu din Regiunea Sud. Sperăm ca efectele seminarelor să fie resimțite peste puțin timp, fiindcă ne așteaptă mai multe proiecte în 2016" a menționat Eugen Lupașcu.

Tuturor participanților la seminar li s-a oferit un ghid  pentru sectorul privat "Achiziții Publice în RM", care a fost elaborat pentru a oferi un sprijin companiilor private, ce doresc implicarea în procesul de achiziții publice și concentrarea asupra aspectelor ce țin de participarea operatorilor economici în cadrul licitațiilor publice.

Dorin Coroian, specialist în achiziții publice ADR Sud a subliniat că, deseori un agent economic bun și cu potențial înalt, are de pierdut o licitație, doar din motivul prezentări incorecte a pachetului de documente, fapt regretabil desigur că. "Seminarul desfășurat în cadrul acestui proiect îl consider foarte util, mai ales că erau multe neclarități vis-a-vis de asocierile din sectorul privat."

Anja Theurer, expert internațional SEQUA a specificat despre succesul în achiziții pe baza exemplului din Germania, a adus la cunoștință despre Legea Europeană cu privire la Achiziții, a explicat  cum se valorifică contractele, a menționat cum are loc ocolirea superficialităților legate de dreptul cu privire la achizițiile publice - cele mai des întâlnite erori și modalitatea de evitare a acestora, despre modificarea ofertelor, precum și despre acțiunile ce trebuie întreprinse în cadrul procesului de licitație.

Torsten Stehr, expert internațional SEQUA, reprezentatul CCI din Germania, a ținut discurs despre  rețele corporative și grupurile  furnizorilor de servicii -  rezultatul unei cooperări de succes între CCI  și IMM în baza exemplului Camerei de industrie și comerț a regiunii Potsdam, Germania.

Despre particularitățile acordului de asociere utilizat în procedurile de achiziție publică, aspectele legale locale privind asocierea, au fost specificate de către Ecaterina Grib, expert local în achiziții publice.

Suportul complementar pentru sectorul privat este acordat de compania de consultanță SEQUA, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) și filialele locale. Evenimentele au loc cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei, oferit în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Centru și Sud.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.