Prima   -  Presa   -  Noutăți - Specialiștii ADR Sud instruiți în utilizarea statisticii regionale

Specialiștii ADR Sud instruiți în utilizarea statisticii regionale

   
13.07.2015   1001 Accesări  

Programul de training "Utilizarea statisticii regionale pentru o politică bazată pe dovezi" a demarat la începutul lunii iunie  cu un workshop, a continuat cu instruire online unde participanții au putut studia în orice moment despre acesta și s-a încheiat cu sesiuni de coaching.

Specialiștii ADR Sud au fost instruiți în cadrul sesiunilor de coaching din perioada  6 - 10 iulie 2015 în programul de instruire, conceput printr-o combinație de metode de instruire, clasice, online și coaching.

Programul de instruire având ca obiectiv dezvoltarea competențelor privind utilizarea statisticii regionale în elaborarea politicilor publice, în particular pentru planificare strategică.

Scopul sesiunilor de coaching a constat în consolidarea și aprofundarea cunoștințelor, metodelor și instrumentelor de elaborare a analizelor regionale în baza unor aplicații practice în domeniul de competență profesională a participanților la programul de instruire. Participanții la sesiunile de coaching fiind reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, agențiilor de dezvoltare regională (Nord, Centru și Sud), Biroului Național de Statistică, reprezentanții Ministerului Economiei și UTA Găgăuzia.

Aplicația s-a realizat pe "Analiza socio-economică a Regiunii Sud - versiune de lucru". Înainte de coacing participanții au  studiat materialele online, pe o platformă special creată. După care, în cadrul sesiunilor de coaching discuțiile  au fost centralizate pe anumite aspecte ale documentului care necesită îmbunătățiri. Tot atunci a avut loc autoevaluarea analizei socio-economice, au urmat concluziile grupului de lucru privind analiza critică a documentului (Analiza socio-economică a Regiunii de Sud). După aceasta s-a efectuat elaborarea planului de îmbunătățire a documentului, precum și studiate metode, tehnici și instrumente de îmbunătățire a acestuia.

Tatiana Aramă, Șef Secție planificare strategică ADR Sud a menționat despre importanta discuțiilor în timpul coacingului, în cadrul cărora s-a putut prelua din experiența colegilor de echipă și a experților din cadrul proiectului ca în final să putem formula corect concluzii pe marginea analizei socio-economice, care la rândul lor vor sta la baza elaborării obiectivelor strategice.

Acest program de instruire face parte din cadrul proiectului "Îmbunătățirea statisticii regionale în Republica Moldova"  al cărui obiectiv este de a sprijini Republica Moldova în promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale, cu accent pe dezvoltarea politicii, cadrului legal și instituțional pentru o dezvoltare eficientă a Regiunilor de Dezvoltare prin îmbunătățirea statisticilor regionale, astfel încât acestea să fie fiabile, obiective, exacte și conforme cu standardele Eurostat.  Proiectul mai intenționează să consolideze capacitățile factorilor de decizie politică (Ministerul Dezvoltării Regionale și a Construcțiilor - MDRC, Agențiile pentru Dezvoltare Regională, administrația locală) de a accesa, utiliza și interpreta statisticile regionale. Calitatea înaltă a statisticilor regionale este necesară pentru dezvoltarea, monitorizarea și evaluarea politicilor regionale pentru dezvoltare.