Prima   -  Presa   -  Noutăți - Managmentul deșeurilor discutat la a 5-a ședință, în Cahul

Managmentul deșeurilor discutat la a 5-a ședință, în Cahul

   
20.07.2015   1187 Accesări  

Recent a  avut loc Ședința nr. 5  a grupului de lucru pe proiect în zona 3 de management al deșeurilor din Regiunea de Dezvoltare Sud. La aceasta  au participat  membrii Grupului de Lucru pe Proiect, din cele trei raioane ce fac parte din zona 3 de management al deșeurilor Cahul, Cantemir și Taraclia,  precum și reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor,  reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Sud și reprezentanți ai proiectului GIZ/MSPL. De asemenea, la ședință au fost și primarii nou aleși din or. Cahul, or. Taraclia, s. Cania, or. Cantemir, precum și reprezentanții UTA Găgăuzia.

Obiectivul ședinței grupului de lucru pe proiect (GLP) a fost cel de a informa membrii acestuia, despre activitățile proiectului pentru perioada aprilie - iulie 2015, precum și de a stabili pașii următori. În acest context, în cadrul acesteia au fost discutate și analizate .

Tamara Guvir, expert GIZ, a prezentat progresul din aprilie-iulie 2015  în realizarea Studiului de Fezabilitate în Evaluarea Impactului asupra Mediului  în Zona Managementului Deșeurilor din Zona 3 a Regiunii Dezvoltare Sud și  următoarele acțiuni în cadrul acesteia, precum includerea UTA Găgăuzia în Dezvoltarea capitolelor în SF și EIM pentru obținerea unei versiuni a SF/EIM pentru un SMID cu integrarea unei părți a Găgăuziei, inițierea montării structurii instituționale - cooperare inter-municipală - solicitarea suportului  APL pentru a  aproba HCL privind participarea la proiect, implementarea procedurii de EIM - implicarea APL, a populației în examinarea documentației ce ține de EIM (informarea lor, atragerea lor în dezbateri publice, consultări), implementarea mecanismelor de aprobare a SF și implementare a proiectului de execuție.

Alina Oberdoerfer , expert GIZ , a atenționat asupra unor aspecte instituționale privind gestionarea sistemului de management integrat al deșeurilor și anume - cadrul legislativ, situația actuală privind gestiunea serviciului de salubrizare, cadrul instituțional al proiectelor din Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, care sunt opțiunile privind delegarea operării.

Unele aspecte de ordin financiar, parte importantă al acestui sistem,  precum structura de finanțare și stabilirea tarifelor, efectuarea unei analize financiare, evaluarea costurilor de achiziții, indiciile de suportabilitate, au fost explicate din partea expertului financiar Augustin Boer.

Procedura Evaluării Impactului asupra Mediului, etapele acesteia precum și planul de  lucru  asupra acesteia a fost prezentat de Marcela Vatamaniuc, expert GIZ.

Rodica Bălănel, expert GIZ, a menționat despre importanța schimbării  destinației terenurilor în zona 3 de management al deșeurilor din Regiunea de Dezvoltare Sud și progresul realizat, monitorizarea procedurii de schimbare a destinației terenului.

Ca urmare a acestei ședințe sau decis următoarele aspecte precum și stabilirea deadline-urilor pentru acestea: stabilirea ședințelor raionale (Cahul, Taraclia, Cantemir, UTA Găgăuzia) cu participarea primarilor și câte 1-2 consilieri din fiecare localitate, pentru  a prezenta progresul realizării SF/EIM, precum și beneficiul aderării localităților la SMID, discuții între  membrii GLP din Taraclia cu administrația or. Taraclia, privind necesitatea extinderii terenului alocat pentru stația de transfer și ajustarea dosarului cadastral, transmiterea membrilor grupului de lucru anunțul privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului de către Experții GIZ iar membrii GLP trebuie să asigure publicarea anunțului în presa locală și pe site-urile web a instituțiilor respective.  S-a decis ca toate instituțiile implicate să acționeze în comun în vederea îndeplinirii planului de lucru privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului.