Prima   -  Presa   -  Noutăți - Angajații ADR Sud instruiți în domeniul noilor standarde în contabilitate

Angajații ADR Sud instruiți în domeniul noilor standarde în contabilitate

   
30.07.2015   1099 Accesări  

La 28 iulie 2015 s-a desfășurat seminarul "Aplicarea noilor Standarde Naționale de Contabilitate. Cadrul normativ și aspecte practice". Evenimentul a  fost organizat de către Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști (ACAP) din Republica Moldova, la care au participat și angajații secției Financiare al Agenției de  Dezvoltare Regională Sud.

Seminarul de instruire a fost facilitat de Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Republica Moldova (ACAP) și susținut de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova". Evenimentul a avut loc la solicitarea partenerului instituțional al proiectului GIZ - Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC). Scopul seminarului a fost instruirea contabililor Agențiilor de Dezvoltare Regională cu noile cerințe legislative privind Standardele Naționale de Contabilitate (SNC).

Seminarul  s-a desfășurat în mai multe etape, având la baza următoarele subiecte: Metoda de trecere și planul de conturi, politici contabile, modificări ale estimărilor contabile, erori și evenimente ulterior, venituri, particularitățile contabilității veniturilor din contul finanțărilor din bugetul FNDR, finanțărilor  obținute din granturi, mijloacelor proprii, cheltuieli. S-a discutat și despre particularitățile contabilității cheltuielilor din contul finanțărilor din bugetul FNDR, finanțărilor  obținute din granturi, mijloacelor proprii, stocuri, creanțe și investiții financiare. Instruirile au avut loc și în domeniul  diferenței de curs valutar și de sumă, particularitățile contabilității diferențelor de curs valutar și de sumă apărute din diferite surse, imobilizările necorporale și corporale, capitalul propriu și datorii.  O componentă importantă al seminarului a fost instruirea în particularitățile contabilității subvențiilor în cadrul Agențiilor de Dezvoltare Regională, auditul acordului de finanțare (GIS fond), greșelile depistate și recomandări. La finele seminarului, participanții au primit Certificate de participare

„Contabilitatea este o parte componentă foarte importantă a oricărei organizații. Iată de ce, noi, fiind actori financiari în cadrul Agenției, purtăm o responsabilitate și suntem interdependenți de domeniul contabilității, și mai ales, trebuie să ne implicăm activ în dezvoltarea acestuia. Este, totodată și un bun prilej de a fi instruiți de profesioniști, contribuind astfel la educarea unei generații progresive de economiști", a subliniat Olga Zlati, Șef Secție Financiară și Achiziții publice.

Angajații Agenției de dezvoltare Regională participă semestrial la instruirile organizate de ACAP.

Asociația Obștească "Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Republica Moldova" (Asociația obștească ACAP RM) este o organizație autonomă, neguvernamentală, non-profit și de interes public, autogestionară, care are drept scop gestionarea profesiei contabile în Republica Moldova.